Spînu estimează că din februarie am putea plăti mai puțin pentru gaz. Cu cât?
Full Article 2 minutes read

Spînu estimează că din februarie am putea plăti mai puțin pentru gaz. Cu cât?

În luna februarie cetățenii Republicii Moldova ar putea plăti mai puțin pentru gazele naturale.Vicepremierul Andrei Spînu a estimat că tariful ar putea scădea cu circa 10% pentru metru cub de gaz. Declarația a fost făcută, pe 19 ianuarie, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Trebuie să ne răspundă ANRE. La moment, din ceea ce vedem noi, ar fi un motiv să se reducă tariful nu cu foarte mult, procentual, cred că în jur de 10%, probabil, din februarie”, a menționat vicepremierul.

Andrei Spînu a explicat că ajustarea tarifului depinde de „prețul de mediu cu care Energocom va vinde gazul către Moldovagaz”. Calculele le va face Energocom și le va trimite către ANRE sau Moldovagaz, care ar putea solicita ajustarea tarifului.

Anterior, Andrei Spînu a precizat că în prezent se cumpără gaz natural de pe bursele internaționale, acolo unde costul s-a redus în ultimele zile. Oficialul a explicat că, după ce va fi calculat prețul mediu, se va putea discuta despre revizuirea tarifelor.

Precizăm că cetățenilor Republicii Moldova care s-au înscris pe portalul guvernamentale compensații.gov.md le-au fost atribuite grade de vulnerabilitate, în funcție de venituri și cheltuielile lunare:

  • onsumatori cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată
  • consumatori cu vulnerabilitate energetică ridicată
  • consumatori cu vulnerabilitate energetică medie
  • consumatori cu vulnerabilitate energetică scăzută
  • consumatori non-vulnerabili

Clasificarea categoriilor de consumatori vulnerabili se bazează pe o serie de parametri aprobați de Guvern, și anume: venitul, numărul de membri ai familiei, ponderea cheltuielilor pentru energie din consumul gospodăriei, tipul sistemului de încălzire utilizate ș.a.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: