Șeful Moldovagaz: Tariful ar putea crește de la 4,30 lei la 6 lei pentru 1 m3
Full Article 3 minutes read

Șeful Moldovagaz: Tariful ar putea crește de la 4,30 lei la 6 lei pentru 1 m3

Moldovagaz va expedia către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o cerere de majorare a tarifului pentru gaz cu 35%. Informația a fost confirmată pentru NM de către directorul companiei, Vadim Ceban, pe 17 septembrie.

Directorul Moldovagaz a precizat că solicitarea va fi expediată după ce, în Monitorul Oficial, va fi publicată metodologia de formare a tarifelor pentru gaz, elaborată de ANRE. Totodată, Moldovagaz desfășoară negocieri cu Gazprom în vederea prelungirii contractului existent, iar potrivit șefului companiei, discuțiile sunt „pe final”.

Oficialul a mai spus că, deocamdată, nu este clar pentru ce prioadă ar putea fi prelungit contractul cu compania rusească: „La această etapă discutăm acest subiect”. Întrebat de NM despre implicarea Guvernului în negocierile dintre Moldovagaz și Gazprom, Ceban a precizat că „vicepremierul Andrei Spînu se află în contact permanent cu participanții la negocieri”.

„În principiu, sunt posibile discuții cu participarea Guvernului și a companiei Gazprom. Aceste negocieri sunt posibile și domnul Spînu și-a manifestat dorința de a participa”, a mai spus Vadim Ceban.

Șeful Moldovagaz a mai spus că, pe lângă discuțiile cu privire la prelungirea contractului, executivul are și alte subiecte pe care să le abordeze cu reprezentanții Gazprom: „Este vorba despre datoriile acumulate, dar și implementarea celui de-al treilea pachet energetic al UE”.

Întrebat dacă va putea Guvernul să influențeze formarea tarifului, Ceban a răspuns: „Noi avem o formulă și aceasta este destul de convenabilă pentru Moldova. De aceea, în discuțiile cu Gazpromul, noi pledăm pentru păstrarea formulei actuale”.

Vadim Ceban a adăugat că, în cazul în care tariful pentru gaz va crește cu 35%, prețul final pentru gaz ar putea ajunge la 6 lei. În prezent, prețul pentru 1 m3 de gaz constituie, în Moldova, 4 lei și 30 de bani.

***

Amintim că Guvernul pregătește un proiect de susținere a păturii vulnerabile a societății, în cazul în care prețul la gazele livrate din Federația Rusă va crește. Declarația a fost făcută de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă din 15 septembrie, după ședința Guvernului. Pentru prima dată în istorie, prețul gazului pe piața contractelor futures din Europa a depășit miercuri 950 de dolari pentru o mie de metri cubi, ceea ce reprezintă o creștere cu 20 la sută într-o singură zi.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: