Spînu: Unii consumatori casnici ar putea beneficia de compensații la facturi, dacă gazul se va scumpi
Full Article 3 minutes read

Spînu: Unii consumatori casnici ar putea beneficia de compensații la facturi, dacă gazul se va scumpi

Guvernul pregătește un proiect de susținere a păturii vulnerabile a societății, în cazul în care prețul la gazele livrate din Federația Rusă va crește. Declarația a fost făcută de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă din 15 septembrie, după ședința Guvernului. Pentru prima dată în istorie, prețul gazului pe piața contractelor futures din Europa a depășit miercuri 950 de dolari pentru o mie de metri cubi, ceea ce reprezintă o creștere cu 20 la sută într-o singură zi. 

Andrei Spînu a precizat că Guvernul este în discuții permanente cu conducerea companiei Moldovagaz, care, la rândul său, ar fi în discuții cu Gazprom.

„Noi urmărim ceea ce se întâmplă pe piața internațională cu privire la prețul la gaz. Jucătorii de bază sunt companiile implicate în proces: Moldovagaz și Gazprom. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale este în discuții permanente cu conducerea Moldovagaz. Chiar astăzi am avut o discuție cu directorul companiei despre următorii pași și să stabilim cum vom parcurge această perioadă până la semnarea prelungirii contractului de livrare a gazelor”, a precizat Spînu.

Cabinetul de miniștri ia în calcul alocarea unor compensații pentru unele categorii de consumatori casnici.

„Probabil, în perioada următoare, vom avea discuții și cu compania Gazprom pe subiectul gazelor. La moment este prematur să discutăm care va fi tariful și cum va evolua prețul pentru cetățenii din Republica Moldova. Noi avem un mecanism diferit de stabilire a prețurilor pentru țara noastră, față de cel de la bursele internaționale. Ne gândim deja și la un program de suport pentru cetățeni, pentru perioada rece a anului, astfel încât, chiar dacă vom avea o creștere în perioada următoare, să venim și cu un ajutor din partea guvernului, pentru ca cetățenii cei mai vulnerabili să nu fie afectați foarte puternic”, a menționat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

***

Moldova negociază un nou contract cu Gazprom privind achiziționarea de gaze naturale. Șeful MoldovaGaz a declarat, luna trecută, că o scumpire devine inevitabilă, având în vedere tendințele la bursele internaționale. Unele estimări indică o eventuală majorare a tarifului pentru consumatorii finali de aproximativ 30%.

În cadrul unei emisiuni televizate recente, președinta țării Maia Sandu a menționat că potrivit legislației, compania Moldovagaz este cea care negociază: „Eu nu cred că participarea guvernului sau a președintelui ar permite reducerea prețului la gaze, deoarece acesta depinde de prețurile pe piața mondială”. Anterior, aceasta a declarat că nu a discutat cu Dmitri Kozak despre o eventuală scumpire a gazelor.

Fostul președinte al țării Igor Dodon a criticat-o pe Maia Sandu că ar ignora negocierile cu privire la prețul la gaze și a oferit drept exemplu experiența sa din 2019, când a discutat subiectul cu președintele rus Vladimir Putin. De asemenea, Dodon a îndemnat autoritățile „să ia exemplu de la Ungaria și Serbia, unde s-a discutat la cel mai înalt nivel și s-a ajuns la un acord favorabil pentru cetățenii acestor țări”.

Menționăm că, anul trecut, tarifele la gaz pentru consumatorii casnici au constituit 4.298 lei/1000 m3, cu 12,2% mai mic decât prețul aprobat în anul 2018.

Pentru prima dată în istorie prețul gazului pe piața contractelor futures din Europa a depășit miercuri 950 de dolari pentru o mie de metri cubi, ceea ce reprezintă o creștere cu 20 la sută într-o singură zi.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: