Moldovagaz

Spînu: Unii consumatori casnici ar putea beneficia de compensații la facturi, dacă gazul se va scumpi

Guvernul pregătește un proiect de susținere a păturii vulnerabile a societății, în cazul în care prețul la gazele livrate din Federația Rusă va crește. Declarația a fost făcută de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă din 15 septembrie, după ședința Guvernului. Pentru prima dată în istorie, prețul gazului pe piața contractelor futures din Europa a depășit miercuri 950 de dolari pentru o mie de metri cubi, ceea ce reprezintă o creștere cu 20 la sută într-o singură zi. 

Andrei Spînu a precizat că Guvernul este în discuții permanente cu conducerea companiei Moldovagaz, care, la rândul său, ar fi în discuții cu Gazprom.

„Noi urmărim ceea ce se întâmplă pe piața internațională cu privire la prețul la gaz. Jucătorii de bază sunt companiile implicate în proces: Moldovagaz și Gazprom. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale este în discuții permanente cu conducerea Moldovagaz. Chiar astăzi am avut o discuție cu directorul companiei despre următorii pași și să stabilim cum vom parcurge această perioadă până la semnarea prelungirii contractului de livrare a gazelor”, a precizat Spînu.

Cabinetul de miniștri ia în calcul alocarea unor compensații pentru unele categorii de consumatori casnici.

„Probabil, în perioada următoare, vom avea discuții și cu compania Gazprom pe subiectul gazelor. La moment este prematur să discutăm care va fi tariful și cum va evolua prețul pentru cetățenii din Republica Moldova. Noi avem un mecanism diferit de stabilire a prețurilor pentru țara noastră, față de cel de la bursele internaționale. Ne gândim deja și la un program de suport pentru cetățeni, pentru perioada rece a anului, astfel încât, chiar dacă vom avea o creștere în perioada următoare, să venim și cu un ajutor din partea guvernului, pentru ca cetățenii cei mai vulnerabili să nu fie afectați foarte puternic”, a menționat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

***

Moldova negociază un nou contract cu Gazprom privind achiziționarea de gaze naturale. Șeful MoldovaGaz a declarat, luna trecută, că o scumpire devine inevitabilă, având în vedere tendințele la bursele internaționale. Unele estimări indică o eventuală majorare a tarifului pentru consumatorii finali de aproximativ 30%.

În cadrul unei emisiuni televizate recente, președinta țării Maia Sandu a menționat că potrivit legislației, compania Moldovagaz este cea care negociază: „Eu nu cred că participarea guvernului sau a președintelui ar permite reducerea prețului la gaze, deoarece acesta depinde de prețurile pe piața mondială”. Anterior, aceasta a declarat că nu a discutat cu Dmitri Kozak despre o eventuală scumpire a gazelor.

Fostul președinte al țării Igor Dodon a criticat-o pe Maia Sandu că ar ignora negocierile cu privire la prețul la gaze și a oferit drept exemplu experiența sa din 2019, când a discutat subiectul cu președintele rus Vladimir Putin. De asemenea, Dodon a îndemnat autoritățile „să ia exemplu de la Ungaria și Serbia, unde s-a discutat la cel mai înalt nivel și s-a ajuns la un acord favorabil pentru cetățenii acestor țări”.

Menționăm că, anul trecut, tarifele la gaz pentru consumatorii casnici au constituit 4.298 lei/1000 m3, cu 12,2% mai mic decât prețul aprobat în anul 2018.

Pentru prima dată în istorie prețul gazului pe piața contractelor futures din Europa a depășit miercuri 950 de dolari pentru o mie de metri cubi, ceea ce reprezintă o creștere cu 20 la sută într-o singură zi.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Lenovo Day 2025 în Moldova: AI, teste de impact, concursuri, premii

Compania Lenovo a organizat la Chișinău a doua conferință Lenovo Day 25.
NM, în parteneriat cu Lenovo, relatează cum a decurs unul dintre principalele evenimente de profil din Moldova.

Pe 25 iunie, la centrul Digital Park din Chișinău, s-a desfășurat cea de-a doua conferință anuală de amploare Lenovo Day 25. Evenimentul, la care au fost prezentate cele mai recente dezvoltări ale gigantului IT mondial Lenovo, a adunat zeci de parteneri, clienți, retaileri și distribuitori Lenovo.

Conform tradiției, la Lenovo Day pentru oaspeți a fost organizată o zonă demonstrativă cu principalele noutăți ale companiei: laptopuri, tablete și consola de jocuri Legion Go.

Printre upgrade-urile interesante ale gamei Lenovo se numără: ThinkPad cu carcasă ultra-rezistentă din carbon, laptopuri de gaming Lenovo Legion echipate cu ecran OLED și laptopurile flagship Lenovo Yoga. Apropo, pentru gameri s-a organizat un concurs: se putea juca jocul pe calculator Formula 1, în urma căruia trei lideri au primit premii de la Lenovo.

La conferință au vorbit în fața oaspeților mai mulți speakeri. Tema principală a Lenovo Day 25 a fost Inteligența Artificială.

Directorul de vânzări Lenovo în țările Europei de Est și Asiei Centrale, Evgheny Trotsenko, a menționat că Lenovo are cel mai mare portofoliu din industrie de dispozitive cu suport pentru inteligență artificială (IA), optimizate pentru IA și gata pentru a lucra cu IA. Compania investește anual 2,3 miliarde de dolari în inovații. „Anul trecut îl putem numi oficial anul IA”, a spus Trotsenko.

El a remarcat că există trei tipuri de inovații pe care le creează Lenovo: tehnologii inventate de Lenovo (prima hartă cu caractere chinezești), tehnologii care au creat sau definit o categorie nouă (precum Yoga și balamaua de 360 de grade, ecran pliabil etc.). A treia categorie, potrivit lui Trotsenko — sunt tehnologiile care ocupă o poziție de lider în industria IT (cum ar fi răcirea cu apă, supercomputerele etc.).

Prezentarea managerului de vânzări pentru dispozitive de consum Lenovo în Moldova, Georgia și Armenia, David Zirakashvili, a fost dedicată noului portofoliu de produse bazate pe inteligență artificială pentru utilizatorii casnici.

El a evidențiat seriile de laptopuri Yoga și IdeaPad, care au devenit deja sinonime cu calitatea înaltă și inovația. Gama lor include diferite configurații de laptopuri cu IA pe procesoare Qualcomm, AMD și Intel. În acest an, Lenovo va încânta Moldova cu disponibilitatea noilor Yoga Slim 9 — primul laptop din lume cu cameră sub ecran, precum și seria limitată Aura Edition, dezvoltată în parteneriat cu Intel. Pentru gameri a fost pregătit un adevărat cadou — laptopurile Lenovo Legion cu răcire lichidă avansată și ecran OLED, precum și consola de jocuri Legion Go.

De asemenea, Zirakashvili a vorbit despre noua soluție software Lenovo AI Now — un asistent virtual care învață din comportamentul utilizatorului și funcționează chiar și fără internet.

Managerul de vânzări pentru dispozitive comerciale Lenovo în Moldova, Georgia și Armenia, Victor Tabarian, la rândul său, a vorbit despre noutățile pentru segmentul de business ThinkPad și ThinkBook, în care flagship-ul a devenit ThinkBook Plus Gen 6 cu un ecran glisant unic — suprafața acestuia poate fi mărită aproape de 1,5 ori cu un simplu gest al mâinii în fața camerei.

Laptopurile Lenovo reprezintă o combinație de fiabilitate dovedită în timp, performanță ridicată, securitate complexă și confort pentru afaceri, ceea ce le face unele dintre cele mai bune laptopuri pentru utilizare corporativă. Dispozitivele trec prin peste 200 de teste de calitate conform a 12 metode și 26 de proceduri, inclusiv teste după standardul militar MIL-STD-810G/H. Aceste teste simulează condiții extreme — lovituri la cădere, vibrații, expunere la praf, umiditate, temperaturi extreme și diferențe de presiune. Datorită acestora, laptopurile suportă condiții dure de exploatare.

În sprijinul cuvintelor vorbitorului, la Lenovo Day laboratorul Mendelevium a efectuat un test de impact al laptopului Lenovo ThinkPad X1 Carbon. Spectacolul impresionant a demonstrat fiabilitatea legendarului laptop și capacitatea acestuia de a funcționa în condiții extreme. ThinkPad a arătat rezistență la temperaturi înalte și scăzute, umiditate crescută și alte influențe externe, confirmându-și reputația de dispozitiv calitativ și performant.

Compania dezvoltă în regiune platforma Lenovo 360, care unește partenerii și ajută la creșterea vânzărilor și a profiturilor datorită programelor motivaționale exclusive și instruirilor. Despre avantajele acesteia le-a vorbit oaspeților managerul pentru lucrul cu distribuitorii din regiunea EECA Mihail Vorobiev.

Printre altele, participanților li s-au prezentat soluții pentru infrastructura IT scalabilă, care ajută afacerile să se adapteze la creștere și cerințele de securitate, precum și să faciliteze implementarea inteligenței artificiale în diverse domenii. O prezentare separată despre acest lucru a fost susținută de specialistul tehnic Lenovo în Europa de Est și Asia Centrală Grigory Pryalukhin. El a spus că firma ține cont de tendințele actuale ale pieței, cerințele de securitate, scalabilitate și eficiență, oferind soluții care se adaptează ușor la creșterea afacerii și la volumul de date în creștere.

În plus, Lenovo dezvoltă activ un ecosistem de soluții AI gata pentru diverse domenii, create împreună cu parteneri și furnizori verificați. Acest lucru simplifică considerabil implementarea inteligenței artificiale pentru clienții companiei și asigură suport tehnic de calitate în toate etapele acestui proces complex.

La final, în cadrul conferinței a fost organizată o tombolă, în care s-a oferit tableta flagship Idea Tab Pro unuia dintre oaspeții evenimentului, iar evenimentul a continuat seara în format de networking.

Lenovo lider global IT cu o cifră de afaceri de 57 miliarde de dolari și cel mai mare producător de PC-uri din lume. Compania activează pe 180 de piețe, inclusiv în Moldova, unde Lenovo este prezentă din 2014.

Material sponsorizat

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: