Seimul Lituaniei a adoptat o rezoluție prin care Rusia este declarată „stat-terorist”
Full Article 2 minutes read

Seimul Lituaniei a adoptat o rezoluție prin care Rusia este declarată „stat-terorist”

Legislativul Lituaniei a adoptat pe 10 mai o rezoluție prin care Federația Rusă este declarată „stat-terorist”, informează delfi.lt. Documentul a fost aprobat în unanimitate de către membrii Seimului.

Rezoluția a fost aprobată cu 128 de voturi. Seimul a constatat că trupele ruse, susținute de mercenari, au săvârșit crime de război pe teritoriul Ucrainei, în special în orașele Bucea, Irpen, Mariupol, Borodeanka și Gostomel. Potrivit documentului, „Moscova urmărește exterminarea totală sau parțială a națiunii ucrainene, a spiritului acestui popor, prin uciderea în masă a familiilor, inclusiv a copiilor, prin răpire, tortură, viol și batjocură asupra victimelor”.

Seimul Lituaniei recunoaște agresiunea militară de amploare împotriva Ucrainei din partea forțelor armate ale Federației Ruse, a conducerii sale politice și militare, inițiate pe 24 februarie 2022, drept genocid asupra poporului ucrainean”, se arată în rezoluție.

Parlamentarii de la Vilnius susțin că vinovații trebuie trași la răspundere, iar comunitatea internațională trebuie să creeze un tribunal internațional special, care să ancheteze și să evalueze agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Potrivit rezoluției, acest tribunal trebuie să aibă împuterniciri privind emiterea mandatelor de arest la nivel internațional, iar oficialii să nu beneficieze de imunitate față de urmărirea penală.

Federația Rusă, armata căreia conștient și sistematic alege obiective civile pentru bombardament, este un stat care susține și săvârșește acte de terorism”, se mai arată în document.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: