Senatul României a aprobat: Mitropolia Basarabiei va primi, anual, câte €2 mln
Full Article 2 minutes read

Senatul României a aprobat: Mitropolia Basarabiei va primi, anual, câte €2 mln

Senatul României a adoptat o propunere legislativă privind sprijinul financiar acordat de către statul român Mitropoliei Basarabiei, din Republica Moldova, parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române, prin care i se alocă anual două milioane de euro, transmite Agerpres.

Potrivit proiectului, o sumă similară va fi alocată de la bugetul de stat și pentru schitul românesc Prodromu, de la Muntele Athos, din Grecia.

Propunerea legislativă, agreată la sfârșitul lunii trecute, în cadrul discuțiilor dintre premierul Marcel Ciolacu și Mitropolitul Basarabiei, ÎPS Petru, a fost adoptată cu 109 voturi „pentru” şi 2 „împotrivă”.

Destinaţiile sumei vor fi stabilite de Patriarhia Română şi Sinodul Mitropoliei Basarabiei, iar modul de cheltuire a fondurilor alocate, precum şi justificarea utilizării acestora, se vor face cu respectarea legislației care reglementează sprijinul financiar pentru cultele religioase din România. Sumele vor fi destinate acoperirii cheltuielilor necesare restaurării şi conservării bunurilor de patrimoniu, activităţilor de asistenţă socială şi medicală, organizării unor manifestări cultural-religioase şi mediatice, etc.

Mitropolia Basarabiei a fost reactivată în 1992, prin decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, dar abia în 2002 a fost recunoscută de guvernul de la Chișinău, şi numai după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova pentru încălcarea mai multor articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor a României, for decizional în acest caz.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: