Separatiștii din Donețk și Lugansk au decis desfășurarea referendumului pentru alipirea la Rusia. Reacția Ucrainei
Full Article 2 minutes read

Separatiștii din Donețk și Lugansk au decis desfășurarea referendumului pentru alipirea la Rusia. Reacția Ucrainei

Liderii separatiști din așa-zisele republici Donețk și Lugansk au anunțat că vor organiza referendumuri de aderare la Rusia în perioada 23-27 septembrie. Ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba a venit cu o reacție menționând că „Ucraina are dreptul deplin de a elibera teritoriile sale și va continua să le elibereze indiferent de ceea ce s-ar vorbi în Rusia”.

Liderul autoproclamat din Donețk l-a rugat pe președintele rus Vladimir Putin să analizeze cât mai curând întrebarea privind alipirea republicilor separatiste de Rusia:

„Vă rog, ca într-un timp cât mai scurt, în cazul în care rezultatul referendumului va fi unul pozitiv, lucru de care nu mă îndoiesc, să analizați întrebarea privind intrarea în componența Rusiei a Republicii Populare Donențk”.

„Acest eveniment va fi refacerea adevărului istoric, pe care-l așteaptă milioane de oameni ruși”, a mai declarat acesta, citat de RIA.

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a declarat marți că este la latitudinea locuitorilor din zonele controlate de separatiști să organizeze referendumuri privind aderarea la Rusia. „Încă de la început am spus că popoarele din teritoriile respective ar trebui să își decidă soarta”, a declarat Lavrov la televiziunea de stat rusă.

La rândul său, Dmytro Kuleba a reacționat pe Twitter la intențiile separatiștilor pro-ruși.

„Nici „referendumurile” false nici „mobilizarea” hibridă nu vor schimba nimic. Rusia a fost și rămâne stat-agresor, care în mod ilegal ocupă teritorii ucrainene. Ucraina are dreptul deplin de a elibera teritoriile sale și va continua să le elibereze indiferent de ceea ce s-ar vorbi în Rusia”, a scris Kuleba.

Cu o reacția a venit și șeful aparatului prezidențial al Ucrainei, Andriy Yermak pe Telegram.

„Santaj naiv cu amenințări și povești de groază de „referendum”, „mobilizări” de la cei care știu să lupte doar cu copii și oameni pașnici. Așa arată teama de înfrângere. Inamicul se teme, manipulează primitiv. Ucraina va rezolva problema rusă. Amenințarea poate fi eliminată doar prin forță.”


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: