Serviciul Vamal confirmă: o parte din baza sa de date a fost compromisă
Full Article 2 minutes read

Serviciul Vamal confirmă: o parte din baza sa de date a fost compromisă

Serviciul Vamal confirmă că o parte din baza sa de date a fost compromisă, după ce au apărut informații că aceasta circulă în mediul online. Incidentul a avut loc în urmă cu șase luni și, potrivit instituției, este un caz izolat. Instituția a menționat că au fost luate măsuri adiționale de protecție, iar acum sistemul informatic este „complet securizat”.

Serviciul Vamal a declarat, într-un comunicat, că incidentul din mai 2024, când o parte din baza sa de date a fost compromisă, nu afectează în niciun fel activitatea curentă a instituției. Acesta dă asigurări că au fost implementate măsuri suplimentare de securitate și proceduri stricte de audit pentru a preveni pe viitor astfel de situații.

La acel moment, incidentul a fost gestionat imediat ce a fost depistat, iar Serviciul Vamal a luat măsuri rapide pentru a redresa situația și a întări securitatea sistemului informatic. În prezent, toate vulnerabilitățile identificate au fost remediate, iar sistemul funcționează în condiții de protecție sporită, nefiind expus riscului de compromitere. Continuăm să colaborăm cu experți în securitate cibernetică și cu autoritățile relevante pentru a asigura integritatea datelor și pentru a identifica orice încercare de utilizare abuzivă a informațiilor compromise. Orice persoană implicată în astfel de acțiuni va fi sancționată conform legii ”, a declarat șeful Serviciului Vamal, Alexandru Iacub, potrivit comunicatului.

Serviciul Vamal a comunicat că, datorită măsurilor de redresare și protecție adoptate, sistemul informatic este acum „complet securizat”, iar activitatea instituției continuă în parametri normali.

Precizăm că, în dimineața zilei de 12 octombrie, pe rețelele de socializare au apărut informații despre faptul că baza de date a Serviciului Vamal pentru perioada 2013-2014 a fost scoasă la vânzare pe darknet contra sumei de 1 900 de dolari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: