Sesizare la CEC pe numele lui Ceban. Plângău îl acuză pe primarul suspendat că a încălcat legislația electorală: „Avem probe”
Full Article 3 minutes read

Sesizare la CEC pe numele lui Ceban. Plângău îl acuză pe primarul suspendat că a încălcat legislația electorală: „Avem probe”

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) anunță că a depus, pe 16 octombrie, o sesizare la Comisia Electorală Centrală (CEC) pe numele primarului suspendat al municipiului Chișinău, Ion Ceban, care aspriră pentru un nou mandat în alegerile din toamnă. Președintele formațiunii politice, Dinu Plângău, susține că a acumulat mai mule probe și că poate să dovedească autorității electorale că Ceban, care este candidatul Mișcării Alternativa Națională (MAN) la scrutinul din 5 noiembrie, ar fi încălcat legislația electorală în repetate rânduri.  

„În această cursă electorală, el (nr. red: Ion Ceban), a încălcat legea de foarte multe ori. (…) A folosit resursa administrativă, a încălcat art. 16 din Codul Electoral, nu  s-a suspendat din funcția de primar, așa cum prevede legislația electorală. Toate aceste încălcări ale legii le vom pune la dispoziția instituțiilor statului, pentru că aceste alegeri să nu fie de o manieră sovietică, să nu fie folosite resursele administrative, să nu fie folosită ștampila Primăriei. În aceste alegeri, toți concurenții electorali trebuie să fie pe poziții de egalitate. Noi avem probe concrete cum Ion Ceban a încălcat legislația electorală. Suntem singurii care am respectat toate condițiile, pe alocuri aiurite ale noului Cod Electoral”, a declarat Dinu Plângău, președintele Platformei DA.

Pe de altă parte, candidatul MAN la funcția de primar general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a declarat pe 17 octombrie, într-o conferință de presă, că atestă o serie de acuzații la adresa sa, pe care le-a catalogat ca fiind nefondate, în această campanie electorală. Ceban a precizat că monitorizează zilnic spațiul mediatic și a atenționat concurenții electorali, dar și mass-media, că va acționa în judecată pentru orice „denigrare” care i se va aduce. „Campaniile vin și pleacă, ar cei care se cred nepedepsiți astăzi vor trebui să răspundă după toate declarațiile lor absolut nefondate”, a declarat Ceban.

Precizăm că Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului, vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali. Potrivit informației publicate de Comisia Electorală Centrală, pentru funcția de primar al Chișinăului s-au înscris în cursa electorală 19 pretendenți, printre care Victor Chironda (Platforma DA) și Ion Ceban (MAN).

De menționat în acest context că, anterior, Ceban a declarat că nu este de acord să fie suspendat din funcția de edil al capitalei, în perioada electorală, așa cum prevede legea. El a precizat pe 6 octombrie pe rețelele de socializare pe care le gestionează că „rămâne în continuare responsabil” în această perioadă și că se va „informa zilnic” despre tot ceea ce se întâmplă în Chișinău.

Precizăm că în perioada campaniei electorale, interimatul funcției de primar general al municipiului Chișinău este asigurată de viceprimarul Ilie Ceban.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: