Simulare VIDEO. Nordul Moldovei ar fi afectat în cazul unui accident nuclear la centrala de la Zaporojie
Full Article 2 minutes read

Simulare VIDEO. Nordul Moldovei ar fi afectat în cazul unui accident nuclear la centrala de la Zaporojie

În cazul în care la ziua de astăzi s-ar produce un accident la Centrala nucleară de la Zaporojie, nordul Republicii Moldova ar fi afectat. De asemenea, norul radioactiv s-ar deplasa spre vestul Ucrainei, iar ulterior ar ajunge în partea de vest a Belarusului, în Polonia și în Țările Baltice.

 

Savanții Institutului Ucrainean de Hidrometeorologie și cei ai Academiei Naționale de Științe din Ucraina au creat pe calculator o simulare în care se vede cum s-ar putea deplasa undele radioactive, în cazul unui accident la Centrala Nucleară de la Zaporojie. Experții au utilizat datele meteorologice pentru perioada 15-18 august.

Amintim că forţele ruse au ocupat zona din jurul centralei Zaporojie în martie, la scurt timp după ce Rusia a trimis zeci de mii soldaţi în Ucraina. Centrala, încă operată de personal ucrainean, rămâne aproape de linia frontului şi a fost lovită de obuze de mai multe ori în ultimele săptămâni, stârnind temeri asupra unui dezastru nuclear, scrie Agerpres. Ucraina şi Rusia s-au învinuit reciproc pentru bombardamentele din şi în jurul complexului de reactoare nucleare din sudul Ucrainei.

În cadrul unei conferinţe de presă, şeful Forţelor de apărare radioactivă, chimică şi biologică din armata rusă, general-locotenentul Igor Kirillov, a afirmat că sistemele de suport ale centralei nucleare Zaporojie au fost avariate din cauza bombardamentelor. Potrivit lui Kirillov, în cazul în care un accident ar avea loc la centrală, norul radioactiv va acoperi Germania, Polonia şi Slovacia.

În cadrul unei emisiuni din 16 august, președinta Republicii Moldova Maia Sandu a afirmat că nimeni nu poate fi pregătit de un accident nuclear, deși riscurile există, iar instituțiile au luat deja anumite măsuri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: