SIS anunță închiderea a peste 50 de site-uri care furnizau știri false. Lista completă a acestora
Full Article 2 minutes read

SIS anunță închiderea a peste 50 de site-uri care furnizau știri false. Lista completă a acestora

Utilizatorii de internet din Republica Moldova nu vor mai avea acces la peste 50 de site-uri care furnizează știri false, pe parcursul perioadei stării de urgență. Anunțul a fost făcut de Serviciul de Informații și Securitate (SIS), vineri, 20 martie.

Agenția pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) va aduce la cunoștința tuturor furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice, autorităților publice cu atribuții în domeniul vizat, lista site-urilor generatoare de știri false și va monitoriza realizarea deciziei. Dacă aceștia nu se vor conforma, vor răspunde conform Codului Contravențional.

SIS constată că, în contextul declarării de către Parlament a stării de urgență, instituția a constatat că situația alarmantă la nivel internațional și național privind infecția cu COVID – 19 a ajuns subiect al unor știri prin care sunt lansate campanii de alterare a conținutului informațiilor vehiculate în spațiul public cu scopul de a genera panică, tensiuni ori conflicte sociale. Acestea sunt distribuite masiv în rețeaua globală internet de către unele site-uri informaționale anonime.

SIS atestă că administratorii anonimi ai acestor site-uri de tip „fake-news” sunt interesați în proiectarea unor activități subversive în spațiul informațional, capabile, în perioada de criză, să afecteze securitatea informațională a Republicii Moldova, provocând ură socială, dezordini în masă și subminarea securității Republicii Moldova.

Amintim că, pe 18 martie, președintele Igor Dodon a amenințat persoanele care răspândesc informații false pe rețelele de socializare, dar și presa care le preia. Șeful statului a anunțat că ia în considere propunerea pedepselor penale pentru promovare de fake news.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: