Site-urile care vor publica informații cu „caracter infracțional” vor fi blocate de MAI și SIS până la 90 de zile 
Full Article 3 minutes read

Site-urile care vor publica informații cu „caracter infracțional” vor fi blocate de MAI și SIS până la 90 de zile 

Noi competențe pentru Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS). Instituțiile vor putea bloca paginile web care conțin informații cu „caracter infracțional” pe un termen de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire a acesteia, dar nu mai mult de 90 de zile. Un proiect de lege care presupune acest lucru a fost votat de Parlament, pe 25 iulie, în a doua lectură. Modificările vor intra în vigoare peste trei luni de la data publicării în Monitorul Oficial. 

Documentul a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Interne.

Reprezentații Parlamentului au menționat că, în 2020, au fost adoptate modificări legislative care vizează sistarea accesului la conținut infracțional, însă nu a fost prevăzut expres care autorități au competența de a dispune o astfel de măsură.

În acest context, autorii au propus ca MAI și SIS să aibă atribuția de a dispune sistarea accesului la conținut web cu caracter infracțional, cum ar fi promovarea abuzurilor asupra copiilor, pornografiei sau comercializarea produselor interzise.

„Acest lucru se va realiza cu respectarea unor principii clare, stipulate în lege: proporționalitatea; aplicarea măsurii tehnice de sistare cel mai puțin restrictive; informarea privind motivele sistării accesului și căile de atac; revizuirea periodică a necesității sistării în continuare a accesului la o anumită pagină web; respectarea dreptului furnizorilor de servicii de a aplica, din proprie inițiativă, alte măsuri pentru prevenirea utilizării abuzive a serviciilor sale”, au comunicat reprezentanții Parlamentului.

Sistarea accesului la pagina web va putea fi dispusă pe un termen de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire a acesteia, dar nu mai mult de 90 de zile. Ordinul de sistare a accesului la pagina web sau eliminarea de la sursă a conținutului online va putea fi contestat în instanța de judecată.

O altă prevedere a proiectului de lege este atribuirea competenței Ministerului Afacerilor Interne de a dispune conservarea datelor informatice până la începerea urmării penale.

„Esența conservării datelor informatice constă în prevenirea dispariției datelor informatice cu valoare probatorie, după alterarea sau ștergerea lor, inclusiv în urma expirării termenului legal de păstrare a datelor cu privire la traficul informatic, care este de șase luni”, au precizat reprezentanții Parlamentului.

Modificările legislative vor intra în vigoare peste trei luni de la data publicării în Monitorul Oficial, timp în care Guvernul va elabora instrucțiunile privind punerea în aplicare a prevederilor care vizează sistarea accesului la conținut infracțional.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: