Socialiștii, în apărarea deținătorilor de patentă, cer guvernării să renunțe la reformă și o numesc „absurdă”
Full Article 3 minutes read

Socialiștii, în apărarea deținătorilor de patentă, cer guvernării să renunțe la reformă și o numesc „absurdă”

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a declarat, pe 27 iunie, că susține solicitările deținătorilor de patentă, care în ajun au protestat la Guvern. De menționat că protestatarii au cerut anularea deciziei privind interzicerea patentelor și obligarea deținerii caselor de marcat. Astfel, socialiștii cer guvernării „să renunțe la asemenea reforme” și le numește „absurde”.

Partidul Socialiștilor susține solicitările deținătorilor de patentă de a anula „reforma” inițiată de ministrul Economiei al Republicii Moldova, Dumitru Alaiba. Această „reformă” va lăsa mii de moldoveni fără locuri de muncă și îi va lipsi de posibilitatea de a-și câștiga existența. Conform noii legi, pentru antreprenorii care vor dori să-și continue activitatea, valoarea anuală a impozitului va crește de peste 10 ori. Marea majoritate a acestora nu-și vor putea permite să achite asemenea sume de bani”, se arată într-o declarație a partidului.

Prin urmare, socialiștii cer guvernării „să renunțe la asemenea reforme” și le numește „absurde”.

Astăzi este necesar să încurajăm cât mai mult activitatea de antreprenoriat, să nu o limităm și să nu punem obstacole inutile în fața oamenilor. Declarăm că după venirea la putere a PSRM, această reformă va fi anulată și va fi identificată o soluție competentă care va permite întreprinderilor mici să lucreze în cele mai confortabile condiții”, au conchis reprezentanții partidului.

***

Pe 26 iunie, deținătorii de patente au protestat în fața Guvernului. Aceștia au cerut anularea deciziei privind interzicerea patentelor și obligarea deținerii caselor de marcat.

Ministrul Economiei Dumitru Alaiba, care efectuează o vizită de lucru în Elveția și Liechtenstein, s-a adresat prin intermediul rețelelelor de socializare către manifestanți și și-a exprimat regretul că nu se află la Chișinău. Potrivit acestuia, autoritățile au făcut tot posibilul pentru a simplifica trecerea patentarilor la noul mod de lucru: „În toată această jumătate de an am ținut să manifestăm empatie, înțelegere și deschidere. Și maximă transparență”. Alaiba a amintit că au fost alocate și compensații pentru tranziție și a subliniat că aparatele de casă sunt ceva normal pentru o țară civilizată.

Și pe 27 iunie, Alaiba s-a referit la nemulțumirea patentarilor. Oficialul a scris pe rețelele de socializare că „oamenii răspund în baza experiențelor anterioare”.

„E rezultatul a 32 de ani de vorbe goale, promisiuni călcate în picioare, minciuni. În așa societate este foarte greu atât să guvernezi, cât și să fii guvernat. Când nu avem minima încredere în angajamentele statului, în instituțiile și deciziile statului, tot restul e pierdut. (…) Compensația de 10 mii de lei va fi. Pentru că am promis, iar noi nu ne aruncăm cu promisiuni înainte să știm că le vom îndeplini”, a conchis el.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: