Solicitările lui Zelenski în negocierile cu Rusia
Full Article 2 minutes read

Solicitările lui Zelenski în negocierile cu Rusia

Statutul neutru al Ucrainei trebuie aprobat de poporul ucrainean printr-un referendum. Acest lucru ar trebui să fie susținut de țările garante. Acordul dintre Ucraina și Rusia privind utilizarea limbilor, atitudinea față de cultură și istorie nu poate avea decât un caracter reciproc. Dar aceste acorduri sunt posibile numai după retragerea trupelor ruse. Declarații în acest sens au fost făcute de președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, jurnaliștilor din presa rusă.

Potrivit lui Zelenski, în primul document al părții ruse prezentat la negocieri au fost 6 puncte principale. Șeful statului ucrainean a numit documentul un ultimatum rusesc și a comentat cererile părții ruse.

Zelenski a spus că la negocieri nu se discută deloc despre denazificare și demilitarizare.

Limba rusă

„Vreți ca copiii să învețe în limba rusă? Poftim, deschideți o școală privată. Dar dacă ei deschid la noi, atunci noi deschidem la ei”, a precizat Zelenski.

Președintele Ucrainei a mai spus că dorește să semneze un acord privind respectarea limbilor popoarelor vecine cu toate țările de la graniță.

Garanții de securitate și neutralitate

Ucraina este pregătită pentru un statut liber și neutru, a spus Zelenski.

Președintele ucrainean a mai declarat că un acord în acest sens trebuie să-l semneze și ratifice țările garante, iar în Ucraina trebuie de organizat un referendum și va fi necesară modificarea Constituției.

Retragerea trupelor

Zelenski a declarat că toate acordurile de mai sus ar putea fi oficializate numai după retragerea trupelor din Ucraina. Cu privire la acest lucru, el trebuie să se înțeleagă în cadrul unei întâlniri cu președintele rus Vladimir Putin

Donbas și Crimeea

În ceea ce privește Donbas și Crimeea, potrivit lui Zelenski sunt necesare negocieri suplimentare și căutarea unor soluții.

***

Amintim că următoarea rundă de negocieri dintre delegațiile oficiale ale Ucrainei și Rusiei va avea loc în Turcia, în perioada 28-30 martie.

Astăzi, 28 martie, se împlinesc 33 de zile de la începerea războiului în Ucraina.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: