Șor vrea să facă „târg” cu autoritățile? Propune 5,2 miliarde de lei, pentru ca Procuratura să renunțe la acuzațiile împotriva sa
Full Article 3 minutes read

Șor vrea să facă „târg” cu autoritățile? Propune 5,2 miliarde de lei, pentru ca Procuratura să renunțe la acuzațiile împotriva sa

Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de detenție în dosarul „Frauda bancară”, cere să participe la audierile publice pe procesul recuperării banilor furați în 2014, pe care Parlamentul de la Chișinău urmează să le desfășoare în perioada 21-28 decembrie. Șor, cercetat inclusiv pentru finanțarea ilegală a partidelor politice din Moldova, spune că este gata să încheie un acord cu autoritățile – să își vândă datoria de stat care ar valora 5,2 miliarde de lei, iar în schimb, Procuratura să renunțe la acuzațiile împotriva sa, în lipsa prejudiciului.

„Eu cer prezența mea la audierile din Parlament, am ce să spun atât autorităților, cât și publicului, și pot răspunde la orice întrebare. Sunt gata în termen de 7 zile să răscumpăr împrumuturile cu semnarea unui acord tripartit cu Procuratura, Ministerul de Finanțe și cu mine personal. Rezultatul – Ministerul Finanțelor primește 5,2 miliarde de lei, Procuratura renunță la acuzațiile împotriva mea în lipsa prejudiciului. (…) Am multe de spus. Sunteți gata să mă ascultați?”, a scris Șor pe rețelele de socializare.

Politicianul fugar susține că a trimis o scrisoare oficială președintelui Parlamentului, Igor Grosu.

Amintim că președintele Comisiei economiei, buget și finanțe, Radu Marian, a anunțat pe 15 decembrie că Parlamentul va organiza audieri publice pe procesul recuperării banilor furați în frauda bancară – dosar în care oligarhul fugar Ilan Șor este condamnat. Discuțiile ar urma să aibă loc în această săptămână, preciza atunci parlamentarul. Detalii – AICI.

***

Amintim că Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul frauda bancară și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. Decizia a fost pronunțată pe data de 13 aprilie, curent. În reacție, Ilan Șor a acuzat magistrații că s-ar fi subordonat ordinelor politice și a susținut decizia Curții de Apel „îl lasă rece și că nu are de gând să se conformeze acesteia”.

Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, și, potrivit unor rapoarte neconfirmate, locuiește de atunci în Israel. Potrivit unor investigații jurnalistice, în Israel oligarhul ar trăi în lux și opulență. De acolo, potrivit oamenilor legii, el ar continua să se implice în politica de la Chișinău, inițial prin intermediul partidului său care îi purta numele, declarat neconstituțional între timp, iar ulterior – prin intermediul formațiunilor politice afiliate lui. Reamintim în acest context că Ilan Șor se află în lista neagră a guvernelor american și britanic. La fel, el figurează pe listele de sancțiuni impuse inclusiv de Canada și UE, pentru legături cu Kremlinul și tentative de destabilizare a Moldovei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: