Furtul miliardului și (in)acțiunile autorităților după condamnarea lui Șor – subiect de discuție la Parlament
Full Article 2 minutes read

Furtul miliardului și (in)acțiunile autorităților după condamnarea lui Șor – subiect de discuție la Parlament

Parlamentul va organiza audieri publice pe procesul recuperării banilor furați în frauda bancară – dosar în care oligarhul fugar Ilan Șor este condamnat. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei economiei, buget și finanțe, Radu Marian. Parlamentarul susține că discuțiile vor avea loc săptămâna viitoare.   

„Vom discuta în special despre acțiunile/inacțiunile instituțiilor statului după decizia executorie a Curții de Apel de condamnare a fugarului Șor și restituire de către acesta a 5,2 miliarde de lei. La audieri vor fi invitate instituțiile și persoanele implicate în procesul de recuperare, cum ar fi Procuratura, BNM, CNA, ARBI și altele”, a scris Radu Marian pe rețelele se socializare.

Deputatul PAS susține că participanții la audieri vor face concluziile necesare și vor seta acțiuni „imediate” pentru a accelera procesul de recuperare „a banilor furați de la cetățeni”.

Amintim că Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul frauda bancară și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. Decizia a fost pronunțată pe data de 13 aprilie, curent. În reacție, Ilan Șor a acuzat magistrații că s-ar fi subordonat ordinelor politice și a susținut decizia Curții de Apel „îl lasă rece și că nu are de gând să se conformeze acesteia”.

Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, și, potrivit unor rapoarte neconfirmate, locuiește de atunci în Israel. Potrivit unor investigații jurnalistice, în Israel oligarhul ar trăi în lux și opulență. De acolo, potrivit oamenilor legii, el ar continua să se implice în politica de la Chișinău, inițial prin intermediul partidului său care îi purta numele, declarat neconstituțional între timp, iar ulterior – prin intermediul formațiunilor politice afiliate lui. Reamintim în acest context că Ilan Șor se află în lista neagră a guvernelor american și britanic. La fel, el figurează pe listele de sancțiuni impuse inclusiv de Canada și UE, pentru legături cu Kremlinul și tentative de destabilizare a Moldovei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: