Spînu: Prețul gazului de la Gazprom este de $1230. Zilele astea am cumpărat de la bursele europene cu €900
Full Article 2 minutes read

Spînu: Prețul gazului de la Gazprom este de $1230. Zilele astea am cumpărat de la bursele europene cu €900

Republica Moldova este asigurată cu suficiente stocuri de gaze naturale pentru această iarnă. Asigurările au fost oferite de vicepremierul Andrei Spînu. El a menționat că Energocom procură gaze pentru malul drept al Nistrului de pe piața internațională la un preț mai mic, față de prețul prevăzut în contractul cu Gazprom. 

În cadrul unui interviu pentru Vocea Basarabiei, Spînu a declarat că „indiferent de deciziile pe care le va lua Gazprom, ținând cont că avem un contract pe 5 ani semnat, cetățenii și economia vor avea acces la gaze”.

„Energocom cumpără de pe bursele internaționale, și ieri a cumpărat un volum, astăzi din nou fac licitație pentru a găsi și alte volume de gaze. (…) De la Gazprom, Vadim Ceban, directorul Moldovagaz, a anunțat astăzi prețul pentru luna ianuarie, care este de 1.230 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze. Este un preț mai mare decât cel cu care cumpărăm noi acum de pe bursele europene. Ieri am cumpărat cu aproximativ 900 de euro”, a comunicat Spînu pe 4 ianaurie.

„Vedeți că deja vom avea două luni în care malul drept nu va consuma gaz de la Gazprom, luna noiembrie nu am consumat energie electrică de la stația de la Cuciurgan. Deci, noi, de când am ajuns la guvern, am făcut tot posibilul ca țara să fie pregătită pentru orice șoc energetic provocat de Federația Rusă sau Gazprom”, a adăugat Spînu.

„Și evident că asta ne costă”, a menționat el. „Am fost nevoiți pe parcursul timpului să plătim tarife mai mari, dar a crescut reziliența noastră și a crescut capacitatea noastră de a găsi surse energetice în altă parte. Volumele pe care le avem acum stocate cu siguranță ne ajung pentru luna ianuarie și februarie”, a conchis Spînu. 

***

Amintim că Vadim Ceban a anunțat că, în luna ianuarie, Moldova va cumpăra gaz natural din Rusia la un preț de aproximativ $1230 pentru 1000 de metri cubi. Întregul volum achiziționat va fi direcționat către regiunea transnistreană. În decembrie, prețul a constituit 785 de dolari per mia de metri cubi. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: