Stadion național la Chișinău, cu 25 de mii de locuri: FMF a identificat locațiile unde ar putea fi construit
Full Article 4 minutes read

Stadion național la Chișinău, cu 25 de mii de locuri: FMF a identificat locațiile unde ar putea fi construit

La Chișinău va fi construit un stadion național, cu maxim 25 000 de locuri. Complexul va găzdui evenimente din diverse ramuri ale sportului, nu doar fotbal. Au fost identificate 5 locații posibile unde ar putea fi construit stadionul. La această etapă a fost finalizat Studiul de prefezabilitate – efectuat de o companie din România, urmează studiul de fezabilitate care va fi elaborat de reprezentanții Guvernului și ulterior desfășurarea lucrărilor de proiectare. Precizările au fost făcute de reprezentanții Federației Moldovenești de Fotbal. 

FMF a declarat că a finalizat Studiul de prefezabilitate pentru construcția unui stadion național. Studiul a fost efectuat de o companie din România. Potrivit FMF, raportul studiului de prefezabilitate urmează să fie transmis reprezentanților Guvernului. Următoarea etapă este studiul de fezabilitate. Acesta, potrivit conducerii FMF, va fi elaborat de reprezentanții Guvernului.

„Am discutat cu reprezentanții autorităților centrale și am ajuns la un consens legat de construcția unui stadion național. FMF și-a asumat angajamentul de a efectua un studiu de prefezabilitate, care va evidenția necesitatea, locația potențială, factorii tehnico-economici, precum și modalitățile de întreținere și mentenanță ale acestuia. Ne dorim să construim un complex sportiv care să găzduiască evenimente din diverse ramuri ale sportului, nu doar fotbal. Sperăm că până în toamna lui 2024 vom avea finalizat și studiul de fezabilitate, pe care urmează să îl elaboreze reprezentanții Guvernului, iar apoi să avansăm la o altă etapa a proiectului”, a declarat președintele FMF Leonid Oleinicenco.

Pe lângă studiul de fezabilitate urmează și desfășurarea lucrărilor de proiectare.

„Elaborarea studiului de fezabilitate ar putea dura aproximativ 6 luni. După această etapă, va începe procedura de execuție. Se consideră că modelul design&build este avantajos în acest caz pentru Republica Moldova, deoarece responsabilitatea construcției este împărțită între executant și proiectant. Termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor este de 20 de luni, însă acesta poate varia în funcție de procedurile de avizare, care pot dura până la 3-4 luni”, a spus arhitectul Nemes Karoly, potrivit FMF.

Potrivit Federației, la moment sunt identificate 5 locații posibile unde ar putea fi construit stadionul național. Capacitatea acestuia „ar fi de maxim 25.000 de locuri”.

***

Menționăm, în decembrie 2023, premierul Dorin Recean a avut o întrevedere cu președintele FMF Leonid Oleinicenco. Potrivit reprezentanților Guvernului, cei doi au discutat inclusiv „despre necesitatea construcției unui stadion național în Republica Moldova, proiect care necesită investiții majore”. „Astfel, urmează ca, în baza unui studiu de prefezabilitate realizat de FMF, să fie identificate, împreună cu Guvernul, cele mai bune soluții pentru construcția stadionului, inclusiv găsirea unui teren și atragerea de investiții”, menționat reprezentanții Guvernului.

Anterior, președintele clubului Zimbru Nicolae Ciornîi declara că o parte din teritoriul complexului sportiv ar putea fi comercializat. În context, președintele FMF a menționat că pentru a exclude orice risc, el insistă tot mai mult către guvernanți pentru a identifica soluții în vederea construirii unui stadion național. „Sperăm că până în vară să obținem cu guvernul o foaie de parcurs, cine și ce urmează să facă: cine își asumă cheltuielile investiționale, cine se ocupă de alocarea terenului”, a menționat Oleinicenco. Detalii AICI. Stadionul Zimbru are o capacitate de peste 10 mii de locuri. Din 2016, Federația Moldovenească de Fotbal a preluat administrarea stadionului Zimbru pentru o perioadă de 10 ani. Pe lângă clubul de fotbal Zimbru Chișinău, aici își dispută meciurile de pe teren propriu și echipele naționalele de fotbal ale Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: