Stamate, despre nemulțumirile avocaților: „Greva este alimentată de alte interese”
Full Article 3 minutes read

Stamate, despre nemulțumirile avocaților: „Greva este alimentată de alte interese”

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice a Parlamentului, consideră că greva avocaților ar putea fi „alimentată de alți factori de interese”. Pe 20 ianuarie, parlamentara a anunțat că, în încercarea de a ajunge la un compromis, a expediat în ajun Uniunii Avocaților o propunere, care însă nu a fost acceptată.

Olesea Stamate susține că a expediat, pe 19 ianuarie, o adresare Uniunii Avocaților în care a propus o soluție de compromis. Mai exact, ar urma să fie modificat alin (2) art. 52 din Legea cu privire la avocatură, astfel încât acordul Uniunii să fie necesar în toate cazurile în care se ridică imunitatea apărătorilor, cu excepția infracțiunilor de la art. 324-326 (corupere pasivă, activă și trafic de influență), și cele flagrante.

De asemenea, președinta Comisiei juridice a propus lansarea unui dialog între Parlament, Ministerul Justiției și Uniunea Avocaților pentru identificarea soluțiilor optime privind instituirea unor garanții suplimentare.

Aici mă refer la protejarea secretului profesional în timpul perchezițiilor în mod special, dar ar putea fi și alte aspecte, care ținând cont de experiența altor țări, dar și de specificul Republicii Moldova ar putea fi integrate în legislația națională. Urmare a deciziei Consiliului Uniunii Avocaților de ieri, înțeleg că soluția propusă nu a fost acceptată, și este regretabil. Au fost propuse garanții similare cu cele ale judecătorilor și cele ce urmează a fi instituite pentru deputați, odată cu modificarea Constituției. Este puțin?”, a menționat Stamate.

De asemenea, deputata PAS a menționat că apreciază activismul Consiliului Uniunii Avocaților și că, de fapt, opțiunea de a-și manifesta poziția prin protest/grevă este de apreciat. Totuși, Olesea Stamate a dat de înțeles că greva avocaților ar fi „alimentată de alte interese”.

Așa am eu un sentiment că dacă ar fi întrebată, majoritatea avocaților ar fi de acord ca excepția pe infracțiunile de corupție și flagrante și cu completarea ulterioară a legii cu garanții în privința perchezițiilor sunt suficiente. Iar ”greva” este alimentată de alte interese, sau de alți ”factori de interese”. Pe final, înțelegerea mea era că adoptarea legii avocaturii în lectură finală era o urgență pentru Uniunea Avocaților, deoarece prin proiectul de lege se reinstituie examenul de accedere in funcția de avocat pentru foști procurori și/sau judecători (și respectiv dacă nu se adoptă acum, vor intra persoane corupte în sistem, deoarece la moment nu este examen pentru ei). Din abordarea pe care o ia Consiliul Uniunii, ma întreb dacă mai este”, a conchis Stamate.

Amintim că, din 20 ianuarie, avocații au intrat în grevă generală pentru patru zile. Anterior, Consiliul Uniunii Avocaților a declanșat greva japoneză pentru perioada 18-19 ianuarie. Acțiunile au fost motivate de indignarea apărătorilor față de un amendament înaintat de Stamate. Documentul prevede excluderea aliniatului 2 din articolul 52 al legii cu privire la avocatură.

Acesta are următorul conținut: „avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante”. În acest fel, odată cu excluderea din lege a normei propuse în document, avocații vor putea fi reținuți, supuși aducerii silite, arestați și percheziționați – fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: