Parlamentul Republicii Moldova

Stamate, despre nemulțumirile avocaților: „Greva este alimentată de alte interese”

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice a Parlamentului, consideră că greva avocaților ar putea fi „alimentată de alți factori de interese”. Pe 20 ianuarie, parlamentara a anunțat că, în încercarea de a ajunge la un compromis, a expediat în ajun Uniunii Avocaților o propunere, care însă nu a fost acceptată.

Olesea Stamate susține că a expediat, pe 19 ianuarie, o adresare Uniunii Avocaților în care a propus o soluție de compromis. Mai exact, ar urma să fie modificat alin (2) art. 52 din Legea cu privire la avocatură, astfel încât acordul Uniunii să fie necesar în toate cazurile în care se ridică imunitatea apărătorilor, cu excepția infracțiunilor de la art. 324-326 (corupere pasivă, activă și trafic de influență), și cele flagrante.

De asemenea, președinta Comisiei juridice a propus lansarea unui dialog între Parlament, Ministerul Justiției și Uniunea Avocaților pentru identificarea soluțiilor optime privind instituirea unor garanții suplimentare.

Aici mă refer la protejarea secretului profesional în timpul perchezițiilor în mod special, dar ar putea fi și alte aspecte, care ținând cont de experiența altor țări, dar și de specificul Republicii Moldova ar putea fi integrate în legislația națională. Urmare a deciziei Consiliului Uniunii Avocaților de ieri, înțeleg că soluția propusă nu a fost acceptată, și este regretabil. Au fost propuse garanții similare cu cele ale judecătorilor și cele ce urmează a fi instituite pentru deputați, odată cu modificarea Constituției. Este puțin?”, a menționat Stamate.

De asemenea, deputata PAS a menționat că apreciază activismul Consiliului Uniunii Avocaților și că, de fapt, opțiunea de a-și manifesta poziția prin protest/grevă este de apreciat. Totuși, Olesea Stamate a dat de înțeles că greva avocaților ar fi „alimentată de alte interese”.

Așa am eu un sentiment că dacă ar fi întrebată, majoritatea avocaților ar fi de acord ca excepția pe infracțiunile de corupție și flagrante și cu completarea ulterioară a legii cu garanții în privința perchezițiilor sunt suficiente. Iar ”greva” este alimentată de alte interese, sau de alți ”factori de interese”. Pe final, înțelegerea mea era că adoptarea legii avocaturii în lectură finală era o urgență pentru Uniunea Avocaților, deoarece prin proiectul de lege se reinstituie examenul de accedere in funcția de avocat pentru foști procurori și/sau judecători (și respectiv dacă nu se adoptă acum, vor intra persoane corupte în sistem, deoarece la moment nu este examen pentru ei). Din abordarea pe care o ia Consiliul Uniunii, ma întreb dacă mai este”, a conchis Stamate.

Amintim că, din 20 ianuarie, avocații au intrat în grevă generală pentru patru zile. Anterior, Consiliul Uniunii Avocaților a declanșat greva japoneză pentru perioada 18-19 ianuarie. Acțiunile au fost motivate de indignarea apărătorilor față de un amendament înaintat de Stamate. Documentul prevede excluderea aliniatului 2 din articolul 52 al legii cu privire la avocatură.

Acesta are următorul conținut: „avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante”. În acest fel, odată cu excluderea din lege a normei propuse în document, avocații vor putea fi reținuți, supuși aducerii silite, arestați și percheziționați – fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

gov.md

Guvernul, răspuns Rusiei după reținerea unui moldovean, suspectat că ar fi transmis informații secrete: „Nu ne impresionează”

Autoritățile de la Chișinău califică reținerea unui cetățean moldovean, anunțată pe 21 iulie de Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB), drept o tentativă de a genera tensiuni și de a crea „senzație în spațiul public din Rusia”. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a precizat că informațiile prezentate de partea rusă nu au fost deocamdată confirmate oficial, inclusiv din cauza accesului limitat al serviciilor consulare moldovenești în Federația Rusă. Totuși, cazul urmează să fie analizat de instituțiile abilitate din Republica Moldova, a asigurat el.

„În ultima perioadă, atestăm o activizare din partea instituțiilor de specialitate din Federația Rusă de a ținti cetățeni ai Republicii Moldova. (…) Cu alte cuvinte, Federația Rusă face ceea ce noi am avertizat că vor face – acțiuni de destabilizare în raport cu Republica Moldova, cu oamenii noștri, pe care îi învinuiesc de acțiuni ilicite, prezentând tot felul de așa-zise dovezi, imagini video și comunicate publicate pe site-urile instituțiilor oficiale care de fapt fie conțin o informație incompletă, fie care nu poate fi verificată din surse independente”, a declarat Daniel Vodă.

Vodă susține că, în pofida obstacolelor, autoritățile de la Chișinău vor examina „îndeaproape” cazul celei mai recente rețineri anunțate de FSB-ul rus. El a reiterat că, în situații de risc, cetățenii Republicii Moldova aflați pe teritoriul Federației Ruse pot apela la Ambasada Moldovei pentru a beneficia de sprijin consular.

„Toate aceste provocări le considerăm nimic altceva decât o tentativă de a ancora în trecut și de a face senzație în spațiul public din Rusia, care necesită acest lucru. Pe noi nu ne impresionează în niciun fel. Dar grija noastră sunt oamenii cu care vrem să ținem și să avem legătura, iar acest lucru să nu fie îngrădit”, a mai declarat Vodă.

Guvernul precizează că nu va da curs acestor „provocări” și își reafirmă angajamentul pentru menținerea păcii, liniștii și bunăstării cetățenilor din Republica Moldova.

Precizăm că FSB-ul rus a anunțat, pe 21 iulie, că un bărbat originar din Republica Moldova a fost reținut în orașul Riazan din Rusia. Acesta este acuzat de „spionaj” în favoarea Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (GUR).

La sfârșitul lunii iunie, FSB a anunțat, la fel, că a reținut încă doi bărbați, care ar fi cetățeni ai Republicii Moldova. Aceștia sunt acuzați că ar fi „agenți” ai Serviciului de Informație și Securitate, care aveau drept scop îndeplinirea unor misiuni „împotriva securității Federației Ruse”.

Atunci, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a emis o alertă de călătorie pentru Federația Rusă. Mai mult, diplomația de la Chișinău a calificat acuzațiile drept „nefondate și speculative”. Potrivit MAE, comportamentul față de moldoveni reflectă o politică sistematică a autorităților ruse, iar astfel de cazuri au mai fost semnalate în trecut.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: