Start campaniei electorale: ce li se interzice candidaților la funcția de președinte și participanților la referendum 
Full Article 2 minutes read

Start campaniei electorale: ce li se interzice candidaților la funcția de președinte și participanților la referendum 

În Republica Moldova începe campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum. Până acum, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 4 candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova și 10 participanți la referendum. Competitorilor electorali li se interzice organizarea concertelor, publicitatea politică sau să utilizeze resurse administrative. Candidaților și participanților la referendum le este permisă publicitatea electorală, totodată pot organiza întâlniri cu alegătorii. 

Pe 20 septembrie, în Republica Moldova, începe campania electorală pentru participanții la referendum și candidații la funcția de președinte.

Comisia Electorală Centrală a atenționat că, în perioada campaniei electorale, este interzisă publicitatea politică și este permisă doar cea electorală pentru candidații și participanții la referendum înregistrați de către CEC.

Totodată, legislația electorală interzice candidaților să utilizeze resurse administrative, inclusiv prin lansarea sau participarea la lansarea proiectelor de infrastructură sau a achizițiilor efectuate din bugetul public național, utilizarea echipamentelor, a mijloacelor, a bunurilor publice.

Autoritățile/instituțiile publice și cele asimilate nu pot transmite/acorda concurenților electorali bunuri publice sau alte favoruri decât pe bază de contract, în condițiile de egalitate.

Competitorilor electorali li se interzice organizarea de concerte, concursuri, alte evenimente sau demonstrații cu implicarea interpreților, a personalului de creație și/sau artistic atât din țară, cât și de peste hotare, afișarea în timpul desfășurării acestora slogane sau alte mesaje și/sau distribuirea de materiale ce conțin simbolistica competitorului electoral sau alte elemente de identificare a acestuia, precum și participarea la aceste evenimente în scop de promovare politică.

Concurenții electorali pot organiza întâlniri cu alegătorii, iar autoritățile sunt obligate să asigure posibilitatea desfășurării unor astfel de întâlniri în termeni și condiții egale.

CEC a înregistrat deocamdată 4 candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova, alte 5 dosare se află în examinare. La fel, CEC a înregistrat 10 participanți la referendum, alte 2 dosare se află în examinare. Candidații și participanții la referendum, dosarele cărora se află în proces de examinare, vor începe campania electorală la data înregistrării de către CEC. Ultima zi de depunere a documentelor este 20 septembrie.

***

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 20 octombrie, în aceeași zi cu referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: