Игорь Чекан, NewsMaker

O „fascistă” într-o redacție de „venetici”. Stela Untila, despre munca la NewsMaker și două lumi într-o țară

Sunt moldoveancă din talpă. Bunicii, străbunicii și stră-străbunicii mei sunt moldoveni get-beget. Nu am rude de etnie rusă și majoritatea prietenilor mei sunt unioniști convinși.

Nu am învățat rusa la școală și mai mult de trei propoziții n-aș fi putut lega până la 16 ani, când s-a întàmplat ca prima mea dragoste să fie vorbitor de rusă. Așa că, de voie, de nevoie, fluturașii din stomac m-au motivat să citesc cărți în rusă. Prima a fost “Nocinoi dozor” de Serghei Lukianinko. Au urmat “Dnevnoi…” și “Sumrecinîi…”, până am prins gustul și curajul de a vorbi această limbă. (Să scriu corect încă nu am învățat!)

Prima dragoste a trecut, dar pasiunea pentru literatură, cinematografie și muzica rusească a continuat să crească. Zemfira, DDT, Mumii Troli… și lista ar putea continua. Apoi au urmat trei ani de școală la București, facultatea de Jurnalism la Chișinău și primul job cu acte în regulă la o televiziune din capitală. După doi ani de concediu de maternitate, am revenit la muncă. De data asta, la un post de televiziune cu convingeri puternic unioniste. A fost casa mea timp de aproape doi ani și iată-mă într-o nouă redacție.

Nu vă povestesc toate aceste lucruri pentru că ar interesa în mod special pe cineva, ci pentru ca voiam să ajung la subiectul principal: cum am ajuns să lucrez într-o redacție înconjurată de vorbitori de rusă și cum mă simt aici.

Mai mult din întâmplare decât din ambiție, am fost angajată la NewsMaker. Știam doar că este un portal pentru vorbitorii de rusă, iar întâmplarea a făcut ca ei să își dorească să dezvolte o versiune în română a site-ului, iar eu am fost persoana potrivită la locul potrivit.

Așadar, petrec zilnic, timp de 9 ore pe zi, 5 zile pe săptămână, alături de oameni pentru care rusa este limba maternă.

Floare la ureche, mi-am spus la început. Și a fost. M-am integrat ușor, dar am realizat foarte curând că am nimerit într-o altă lume. Nu complet străină, dar diferită.

Apoi, după entuziasmul inițial, am început să simt un vag disconfort. M-am simțit în minoritate, chiar dacă toată lumea a fost incredibil de caldă și binevoitoare, chiar dornică de a pune în aplicare cunoștințele de română. „Nu, nu vorbi cu mine în rusă”, mi-a spus șefa mea din prima zi. „Trebuie să îmi „antrenez” româna…”. „Corectează-mă, te rog!”, aud foarte des de la colegii mei.

Paradoxal, dar am auzit de foarte multe ori fraze de genul „e suficient să fie un singur rus într-un grup de moldoveni, ca să se vorbească numai în rusă.”. Ei bine, mie mi s-a întâmplat invers: eu, singura vorbitoare nativă de română și ei, circa 10 oameni, se străduiesc să vorbească în română.
Mai mult, chiar și în chatul nostru de serviciu, colegii se străduiesc să răspundă în română la întrebările mele.

În fine, nu este un text despre căt de minunați sunt colegii mei (chiar sunt!), ci despre faptul că am descoperit cât de greșite sunt stigmatizările și etichetările.

„Porci”, „venetici”, „cotropitori”, „asupritori”… Haideți să fim sinceri: cât de des am auzit moldovenii spunând astfel despre ruși.

„Naziști”, „fasciști”, „țărani”, „ciobani”, „vorbiți omenește”, am auzit, la fel, la adresa moldovenilor/ românilor.

Abia acum realizez cât de ușor facem etichetări, fără să ne cunoaștem cu adevărat unii pe alții. Două lumi într-o țară, atât de diferiți și totuși, atât de asemănători. Și atunci de unde atâta ură unii față de alții? Noi și ei. Ei și noi. Noi.

Dacă nu aș fi ajuns în redacția unui portal rusesc, probabil că nu aș fi înțeles cum este să fii în minoritate în țara ta. Și mă întreb, oare cum se simt ei, zilnic, peste tot? Și suntem toți cetățeni ai acetei țări. Și avem drepturi egale. Banal, dar adevărat: suntem întâi oameni, apoi ruși/moldoveni/români, etc. Iar omenia nu are „limbă de stat” și nici nevoie de traducător.

Stela Untila – editor NewsMaker

Textul de mai sus  face trimitere la stereotipurile și etichetările din societatea noastră. Opinia autorului poate să nu coincidă cu cea a redacției NM. 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Avocatul Poporului critică modificările la Legea cu privire la avocatură: „Lipsa consultării încalcă principiile bunei guvernări”

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, își exprimă îngrijorarea față de modul în care au fost adoptate modificările legislative ce vizează organizarea și funcționarea profesiei de avocat în Republica Moldova. Acesta atrage atenția că amendamentele la Legea cu privire la avocatură au fost înregistrate în Parlament pe 9 iulie și votate în lectură finală a doua zi, pe 10 iulie, fără consultarea prealabilă a Uniunii Avocaților – principala parte interesată. Potrivit ombudsmanului, „o asemenea abordare încalcă cerințele de transparență decizională și se abate de la standardele naționale și internaționale”.

„Lipsa consultării prealabile pe un subiect ce afectează direct arhitectura internă a unei profesii juridice autonome contravine principiilor bunei guvernări și celor statuate în Legea nr. 1260/2002 cu privire la avocatură, Recomandarea Rec(2000)21 a Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei și Cartea principiilor fundamentale ale avocatului european”, precizează Avocatul Poporului.

În ceea ce privește reacția Uniunii Avocaților – care a anunțat o grevă generală între 15 și 25 iulie – Panico susține că exprimă „poziția de contestare față de modul în care au fost adoptate modificările legislativ”. Avocatul Poporului avertizează că această grevă poate avea consecințe grave asupra funcționării sistemului judiciar, în special în ceea ce privește dreptul la apărare și respectarea termenelor procesuale.

Totodată, Ceslav Panico salută inițiativa Ministerului Justiției de a organiza o ședință comună cu participarea avocaților, parlamentarilor și a altor autorități relevante.

„Avocatul Poporului încurajează continuarea unui dialog deschis între toate instituțiile implicate și reafirmă importanța respectării principiilor de legalitate, proporționalitate și transparență în orice proces de reformare care afectează exercitarea unor profesii juridice independente”, se mai menționează în comunicatul emis de Ombudsman.

Amintim că Uniunea Avocaților a anunțat greva generală pe 11 iulie, ca reacție la modificările legislative adoptate de Parlament în ultima ședință a actualei legislaturi. Acestea au stârnit critici dure nu doar din partea avocaților, ci și a organizațiilor pentru drepturile omului, care susțin că noile prevederi afectează grav independența avocaturii. Tensiunile au fost amplificate de faptul că Uniunea Avocaților a fost informată despre aceste modificări abia în ziua în care au fost supuse votului în Parlament. În paralel, Uniunea Avocaților a transmis un apel președintei Maia Sandu, solicitându-i să nu promulge legea în forma adoptată de Parlament.

În reacție, Ministerul Justiției a lansat un apel, pe 14 iulie, către toate părțile implicate, să participe la o ședință comună pentru a discuta amendamentele considerate de Uniunea Avocaților drept o amenințare gravă la independența profesiei.

În aceeași zi, Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a publicat o declarație în care critică procedura de adoptare a controversatelor amendamente la Lege și își exprimă solidaritatea cu avocații din Moldova. UNBR a făcut inclusiv apel la autoritățile țării noastre să revină la dialogul instituțional. Organizația de peste Prut a subliniat că este disponibilă să susțină „apărarea valorilor fundamentale ale profesiei de avocat” și drepturile colegilor lor din Republica Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: