SUA acuză Rusia că încearcă sabotarea integrării europene a R. Moldova. Washingtonul va ajuta Chișinăul în fața ingerințelor electorale ale Moscovei
Full Article 2 minutes read

SUA acuză Rusia că încearcă sabotarea integrării europene a R. Moldova. Washingtonul va ajuta Chișinăul în fața ingerințelor electorale ale Moscovei

Statele Unite sunt hotărâte să contracareze presupusele încercări de ingerinţă ale Rusiei în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova şi în referendumul privind aderarea ţării la Uniunea Europeană, care vor avea loc duminică, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, conform AFP.

“Rusia încearcă în mod activ să saboteze alegerile din Moldova şi integrarea sa europeană”, a declarat Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, într-un briefing de presă, conform Agerpres.

El a vorbit despre “milioane de dolari cheltuiţi de Moscova în ultimele luni pentru a influenţa rezultatele alegerilor prezidenţiale din Moldova”, precum şi despre “zeci de milioane de dolari pe lună investite de agentul de influenţă rusă Ilan Şor în ONG-uri” care propagă un discurs pro-Kremlin.

Poziția SUA vine la câteva zile distanță înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, programat la 20 octombrie și unde președinta în funcție Maia Sandu este favorită pentru un nou mandat.

Concomitent cu primul tur al scrutinului prezidențial este organizat și un referendum constituțional pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Referendumul din 20 octombrie are ca scop declararea prin Constituție a faptului că integrarea în UE este “obiectivul strategic” al țării și că identitatea poporului moldovean este “europeană”. La referendumul din 20 octombrie 2024, cetățenii vor răspunde la întrebarea “Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Săptămâna trecută, președintele Comisiei pentru relații externe a Senatului SUA a cerut șefilor Facebook și Google să combată ”dezinformarea și informațiile false” înainte de referendumul privind aderarea R. Moldova la UE.

Demersurile europene și occidentale de susținere a Republicii Moldova s-au intensificat în ultima perioadă.

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a efectuat pe 10 octombrie o vizită la Chișinău, unde a anunțat un plan de creștere și reformă de 1,8 miliarde de euro destinat Republicii Moldova pentru perioada 2025-2027. În același interval, Parlamentul European a votat o rezoluție prin care eurodeputații au transmis un avertisment puternic împotriva încercărilor constante ale Rusiei de a deraia traiectoria europeană a Republicii Moldova prin ingerințe electorale ale Moscovei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: