„Suntem datori să facem oamenii fericiți”. Platon, cercetat pentru escrocherie, anunță crearea Partidului „Fenix Moldova”. Anterior promitea două
Full Article 4 minutes read

„Suntem datori să facem oamenii fericiți”. Platon, cercetat pentru escrocherie, anunță crearea Partidului „Fenix Moldova”. Anterior promitea două

Veaceslav Platon, cercetat penal inclusiv pentru escrocherie, anunță că și-a creat propriul partid politic – „Fenix Moldova”. Platon promite să „scoată Moldova din mlaștină”, or, spune el, are și cunoștințele, dar și experiența necesară pentru asta. Mai mult, Platon promite să instruiască „fiecare moldovean” și să-l ajute să-și creeze propria afacere. Controversatul om de afaceri nu a menționat, deocamdată, cine va conduce formațiunea politică.  

„Suntem datori să facem oamenii fericiți. Noi, Partidul „Fenix Moldova”, vom fi acei oameni care vor scoate țara din mlaștină. Cei care vor surprinde lumea. Care vor face în așa mod, încât despre națiunea moldovenească să se vorbească ca despre cei care au făcut miracolul transformării statului și a propriei vieți. Noi trebuie să facem ceea ce nu i-a reușit nimănui până acum. Avem cunoștințe, avem competențe, experiență și toate deprinderile pentru o sarcină atât de grea. În afară de noi, nimeni în această țară nu va putea face asta. Noi suntem cheia de la ușa bunăstării și succesului pentru Moldova”, a scris Veaceslav Platon pe rețelele de socializare.

Amintim că a declarat recent că planifică să se implice în politica din Republica Moldova. El a precizat că fie va crea un partid, fie „va lua” unul deja existent. Cu toate acestea, el a spus la începutul anului că nu intenționează să revină în țară. Detalii – AICI.

În februarie, Platon a acordat un interviu jurnalistului Dorin Galben. Întrebat atunci dacă are un partid, Platon a zis: „Deja da”. Întrebat dacă partidul este nou sau a fost redenumit, Platon a supus: „Am făcut un partid nou, dar avem și unul vechi. Avem un partid de față, dar și unul de rezervă. Nu ca la Șor, dar ca la noi”. Întrebat atunci de ce are nevoie de un partid de rezervă, Platon a declarat că la ziua de azi, „jocul politic” este jucat de oameni nu după reguli, dar cu reguli. „Mâine ei pot orice partid să elimine din alegeri, din diferite motive. Și înțeleg că eu pentru ei reprezint pericol”.

Veaceslav Platon a mai declarat în februarie că va fi liderul partidului, menționând că îi va accepta în partid pe toți cei care vor împărtăși ideologia formațiunii politice. Întrebat dacă și jurnalista Natalia Morari, cu care Platon are un copil va face parte din echipă, controversatul om de afaceri a declarat atunci: „Oh, nu cred că ea va dori. Ea este un individualist. Ea nu este un om care să lucreze în echipă, să fie comandată cineva. Este un om complicat. Noi vom lucra cu oameni simpli, pentru că ei nu au ambiții. Cu ei totul este clar”.

Atunci Platon a declarat că formațiunea sa politică nu va înainta un candidat la alegerile prezidențiale din această toamnă.

Cine este Veaceslav Platon

Veaceslav Platon este un om de afaceri controversat. În 2023, el a fost condamnat, de un tribunal din Moscova, la 20 de ani de închisoare cu regim strict. Acesta a fost găsit vinovat de retragerea ilegală de fonduri în valută străină din Federația Rusă în valoare de peste 126 de miliarde de ruble. Cazul a fost judecat în lipsa lui Platon, aflat în urmărire internațională.

Potrivit anchetei, Platon împreună cu fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc și Alexander Korkin au creat o comunitate criminală pentru a retrage bani din Rusia. Valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 126 de miliarde de ruble rusești.

De menționat că Veaceslav Platon este învinuit în trei dosare penale aflate pe rol și în instanța din Moldova. Două – pentru escrocherii în proporții deosebit de mari, iar unul pentru falsificarea cardurilor bancare.

În 2016, Judecătoria Chişinău l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 12 ani de închisoare pentru tentativă de escrocherie şi corupere a ofițerilor de la Detașamentul cu Destinație Specială „Pantera”.

Patru ani mai târziu, în 2020, Curtea de Apel Chişinău a anulat sentința şi a trimis dosarul la rejudecare. După mai multe amânări, dosarul a fost preluat spre examinare de la zero. Ședințele se desfășoară în lipsa lui Platon, care a părăsit Republica Moldova în vara anului 2021. Acesta a recunosc că se află și locuiește de atunci la Londra, Marea Britanie.

Într-un interviu pentru NM, Platon a spus anterior că tranzacțiile sunt legale, iar din Rusia erau retrași „bani curați”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: