„Suntem îngrijorați”. Reacția FMI la propunerea PSRM privind datoria pentru frauda bancară
Full Article 2 minutes read

„Suntem îngrijorați”. Reacția FMI la propunerea PSRM privind datoria pentru frauda bancară

Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a manifestat îngrijorarea față de proiectul propus de Partidul Socialiștilor (PSRM), privind anularea legii prin care datoria pentru frauda bancară era pusă pe umerii cetățenilor. Contactat de NM, Rodgers Chawani, reprezentantul permanent al instituției în Moldova, a declarat că acțiunile care subminează independența BNM vor complica angajamentul FMI cu Republica Moldova.

„Echipa FMI este îngrijorată de faptul că propunerile recente de inversare a acțiunilor importante întreprinse după ce a avut loc devalizarea din sistemul bancar riscă să submineze eforturile de reabilitare a sistemului financiar al Republicii Moldova”, a declarat Rodgers Chawani.

Oficialul a subliniat că acțiunile care subminează independența BNM sau inversează reformele susținute în cadrul programului anterior cu Fondul Monetar Internațional vor complica angajamentul FMI cu Republica Moldova.

„În acest context, am dori să reiterăm importanța păstrării rezultatelor obținute cu eforturi atât de mari, în ceea ce ține de consolidarea independenței BNM, protejarea politicilor promovate de această instituție și asigurarea solvabilității Băncii Naționale (gradului de capitalizare necesar). Acestea sunt elemente esențiale pentru asigurarea eficacității BNM în ceea ce privește păstrarea stabilității macroeconomice și financiare”, a completat oficialul.

Precizăm că, pe 9 decembrie, Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a avizat inițiativa PSRM care prevede anularea legii prin care datoria pentru frauda bancară era pusă pe umerii cetățenilor. Legea votată în 2016 prevede emisia obligaţiunilor de stat la valoarea nominală, la rata fixă a dobânzii, pe termene de până la 25 de ani, în volum total de până la peste 13,58 de miliarde de lei, cu rata efectivă a dobânzii de 5 la sută.

Potrivit socialiștilor, prin abrogarea acestei legi se propune eliminarea presiunii fiscale suplimentare asupra populației și economiei Republicii Moldova, utilizarea eficientă și în interesul cetățenilor a resurselor financiare acumulate de stat sub formă de taxe și impozite, neadmiterea majorării substanțiale a datoriei de stat.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: