Supărat că PSDE a ales un candidat pentru prezidențiale din afara partidului, un vicepreședinte al formațiunii își anunță plecarea
Full Article 3 minutes read

Supărat că PSDE a ales un candidat pentru prezidențiale din afara partidului, un vicepreședinte al formațiunii își anunță plecarea

Eremei Priseajniuc a anunțat, pe 21 august, că se retrage din toate funcțiile de conducere ale Partidului Social Democrat European și își încetează calitatea de membru al acestuia. Priseajniuc a anunțat pe pagina sa de socializare că a decis să facă acest pas după ce Consiliul Politic Național al PSDE a votat, nerespectând procedurile legale, un candidat pentru înaintarea la alegerile prezidențiale din afara partidului, în absența cvorumului și cu încălcări grave ale legii.

Decizia de a părăsi PSDE a fost luată de Eremei Priseajniuc după participarea de miercuri, 21 august, la ședința Consiliului Politic Național în care a fost ales candidatul pentru alegerile prezidențiale din partea formațiunii. Priseajniuc a afirmat că, din păcate, procesul de desemnare a acestui candidat a fost grav compromis.

În cadrul ședinței Consiliului Politic Național al PSDE, contrar procedurii legale, în lipsa cvorumului și cu abateri grave de la lege, a fost votat un candidat din afara partidului. Mai mult decât atât, nu s-a permis luarea de cuvânt membrilor care au dorit să se exprime, nici a mea în calitate de vicepreședinte al partidului, ceea ce evidențiază tendințele dictatoriale care au început să se manifeste în rândul conducerii PSDE. Mă disociez de conducerea actuală a partidului și de decizia de a numi un candidat din afara partidului, o decizie care, cred, pune în pericol parcursul nostru european și valorile pentru care am luptat”, se menționează în declarația lui Priseajniuc.

Contactat telefonic de NewsMaker pentru a obține o reacție despre plecarea lui Preasjeniuc din partid, președintele PSDE, Ion Sula nu a răspuns apelurilor.

Amintim că, pe 31 iulie, liderul PSDE, Ion Sula, a anunțat într-o conferință de presă că fostul ministru al Apărării, Valeriu Pleșca, va candida la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din partea Partidului Social Democrat European (PSDE). Detalii AICI.

Tot în acea zi, vicepreședintele PSDE Eremei Priseajniuc și-a exprimat public nedumerirea și îngrijorarea față de desemnarea lui Valeriu Pleșca drept candidat din partea PSDE la prezidențiale. Încă de atunci, Priseajniuc a spus că promovarea unui „candidat din afara partidului pentru alegerile prezidențiale este considerată un act ce subminează încrederea în procesul democratic intern și devalorizează contribuția membrilor partidului, care sunt considerați capabili să rezolve problemele țării.”

Precizăm că Valeriu Pleșca nu este membru al PSDE.

Valeriu Pleșca a fost ministru al Apărării în perioada decembrie 2004 – iunie 2007, iar înainte a activat în calitate de deputat timp de șase ani. După ce și-a încheiat activitatea în Guvern, Pleșca a condus Fundația pentru promovarea reformelor în domeniul justiției, securității și apărării.

***

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 20 octombrie. Scrutinul se va desfășura concomitent cu referendumul constituțional privind integrarea europeană a Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: