Tariful la gaz pentru noiembrie este temporar. Care sunt șansele ieftinirii în decembrie?
Full Article 2 minutes read

Tariful la gaz pentru noiembrie este temporar. Care sunt șansele ieftinirii în decembrie?

Președintele Consiliului de administrare al Moldovagaz Vadim Ceban consideră că tariful fix pentru gaz nu va fi mai mic decât cel temporar, anunțat pentru luna noiembrie. Declarația a fost făcută în cadrul conferinței de presă din 10 noiembrie, la solicitarea corespondentului NM.

Vadim Ceban a menționat că Moldovagaz ar putea solicita ANRE diminuarea tarifului doar în cazul în care va scădea prețul de achiziție pentru luna decembrie (acesta depinde de prețul la produsele petroliere și de cel de la bursă). În caz contrar, acesta a menționat că tariful nu va scădea.

„Nu cred că va fi [micșorat tariful]. Dacă se vor face ajustări, ele vor depinde de prețul pentru decembrie. Decizia a fost luată echilibrat, ținând cont de interesul consumatorilor, dar și al companiei. Cel mai important acum este să nu admitem mișcorarea volumului. Luna octombrie ne-a demonstrat cât suntem de vulnerabili. Pentru a nu reduce volumul [livrării de gaz] trebuie să plătim 100%. Anul viitor, cel mai probabil vom revedea programele de investiții din punct de vedere al reducerii. Prioritatea este achitarea consumului de gaz”, a declarat Ceban.

În același timp, Ceban nu a exclus faptul că tariful la gaze ar putea scădea de la anul.

„Sperăm că anul viitor va fi o dinamică mai pozitivă de scădere a preţului şi, respectiv, când vom avea premisele necesare, ne vom adresa la ANRE pentru reducerea tarifelor”, a spus Ceban.

Ceban a mai menționat că tariful final care va fi aprobat de ANRE va fi valabil cel puțin până în luna aprilie a anului viitor. Directorul Moldovagaz a menționat că tariful la gaze trebuia majorat încă în iulie-august curent, cu circa 36%.

Pe 9 noiembrie, ANRE a aprobat un nou tarif temporar la gazele naturale. Astfel, tariful pentru consumatorii casnici a crescut de la 4,2 lei până la 10,26 lei pentru un metru cub de gaze naturale. Luând în calcul TVA de 8%, tariful final ar trebui să constituie în luna noiembrie aproximativ 11,08 lei pentru un metru cub de gaze naturale. Noul tarif va fi valabil începând cu 1 noiembrie. Astfel, ANRE a aprobat în totalitate cererea „Moldovagaz”. În decurs de o lună, ar urma să fie instituit un tarif fix.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: