Tauber îi cheamă pe „colegii și prietenii” din PSRM la protest: Treziți-vă din somn și aduceți-vă aminte că sunteți socialiști
Full Article 4 minutes read

Tauber îi cheamă pe „colegii și prietenii” din PSRM la protest: Treziți-vă din somn și aduceți-vă aminte că sunteți socialiști

La trei zile după ce a fost plasată în libertate, sub control judiciar, deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber îi cheamă pe socialiști la protest. Ea spune că nu contează ce culori poartă fiecare partid – „important că nu e culoarea galbenă”. 

Într-o postare pe Facebook, Tauber îi întreabă pe reprezentanții Partidului Socialiștilor din Republica Moldova – „unde este socialismul vostru, unde e lupta voastră pentru echitatea socială și pentru interesele poporului?”.

Socialiștii mai sunt întrebați unde au fost „când guvernarea lovea cu bâtele în oamenii nevinovați care protestau în centrul Chișinăului”.

„Unde era fiecare socialist în parte? Acasă? La oficiu? La restaurant? Vă spun eu. Oriunde, numai nu acolo unde ar fi trebuit să fiți. Acolo unde era cel mai mult nevoie de voi: în stradă, alături de oamenii care au votat pentru voi”, adaugă Tauber.

Prin urmare, deputata a făcut un apel: „Vă chem să vă treziți din somnul vostru și să vă aduceți aminte că sunteți SOCIALIȘTI, cei care ați promis că veți lupta pentru echitate socială, pentru a le oferi oamenilor un viitor prosper și o viață demnă”.

Tauber a adăugat că „ultimul vagon al acestui tren încă nu a plecat”.

„Încă nu e totul pierdut! Arătați de ce sunteți în stare, Alăturați-vă poporului și ieșiți la proteste împreună! Astăzi, scopul nostru principal nu e să căutăm ceea ce ne diferențiază unii de alții, ci ceea ce ne unește. Nu contează ce culori politice poartă fiecare dintre noi, important că nu e culoare galbenă”, spune Tauber, adăugând că „a doua șansă ar putea să nu mai existe”.

„Îi îndemn pe toți colegii și prietenii din Partidul Socialiștilor, cărora nu le este indiferentă soarta acestei țări, să facă pasul corect și să vină la protestul de duminică. Arătați-le tuturor că partidul din care faceți parte nu este unul butaforic, ci unul real, alcătuit din oameni care sunt gata să lupte împotriva dezmățului provocat de PAS”, a conchis Tauber.

NM a solicitat o reacție de la purtătoarea de cuvânt a PSRM. Cea din urmă a declarat că va reveni cu o replică mai târziu.

***

Menționăm că următoarea acțiune de protest anunțată de fugarul Ilan Șor, va avea loc pe 23 octombrie, în PMAN.

Ultima manifestație a avut loc pe 16 octombrie, în centrul capitalei. La protest s-a alăturat și PACE. Anterior, manifestației i s-a alăturat și reprezentanții Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Duminica trecută, protestatarii au instalat noi corturi la intersecţia str. Mitropolit Bănulescu-Bodoni cu Ștefan cel Mare și Sfânt. Ulterior, polițiștii au ridicat corturile instalate de protestatari, precum și pe cele instalate anterior în fața Președinției și Parlamentului.

Într-o declarație, Poliția a menționat că „organizatorii protestului au încălcat intenționat cerințele stabilite anterior în cadrul ședinței comune dintre ei, Primăria mun.Chișinău și Poliție”. Arme, produse pirotehnice sau răngi metalice – sunt printre obiectele confiscate de oamenii legii din corturile simpatizanților Partidului „ȘOR”. Într-un comunicat emis, Poliția a anunțat că a ridicat corturile lui Șor, pentru a preveni unele situații care „ar fi afectat ordinea și siguranța publică”.

Amnesty International Moldova, Centrul de Politici și Reforme, Asociația Promo-LEX și Ambasada Drepturilor Omului (Human Rights Embassy) au semnat o declarație comună, prin care condamnă încălcarea dreptului la libertatea întrunirilor admisă de autoritățile publice.

Și Avocatul Poporului Ceslav Panico a declarat că nu este de acord cu decizia CSE din 13 octombrie, în care s-a dispus că protestatarii vor putea bloca carosabilul doar în weekend și nu mai mult de patru ore. Ombudsmanul consideră că prevederile adoptate de CSE „sunt nejustificate și chiar abuzive”. Panico a spus că a înaintat un demers Comisiei pentru abrogarea sau revizuirea dispoziției.

Premierul Natalia Gavrilița a reacționat la acuzația ONG-urilor precum că autoritățile au încălcat drepturile protestatarilor din centrul capitalei. Oficialul a spus că polițiștii au intervenit în conformitate cu legea, aceasta după ce „s-a încercat escaladarea lucrurilor”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: