Test COVID, în 15 minute. Ce fel de teste expres pot fi cumpărate în Moldova și cât costă acestea
Full Article 3 minutes read

Test COVID, în 15 minute. Ce fel de teste expres pot fi cumpărate în Moldova și cât costă acestea

Testul pentru depistarea coronavirusului poate fi efectuat în Moldova nu numai în laboratoarele de stat și cele private, dar și în condiții casnice. În farmaciile din țara noastră pot fi procurate teste expres COVID de la diferiți producători. Ceea ce este important – să urmați cu strictețe instrucțiunile. NM a aflat, ce fel de teste expres există în comerț și cât costă acestea.

Efectuarea testului expres pentru depistarea coronavirusului în condiții casnice nu este deloc complicată: cu ajutorul unui tampon îmbrăcat pe o tijă din plastic trebuie să se recolteze frotiu din gât și din nas, după care acesta se introduce într-o soluție specială. Dar pentru a face testul, trebuie să urmați cu strictețe instrucțiunile. Rezultatul va fi cunoscut în decurs de 15 minute. Producătorii estimează exactitatea acestor teste cu cel puțin 95%.

În farmaciile din Moldova se vând test expres de COVID de la câțiva producători. Astfel, în rețeaua de farmacii „Mama” există teste expres de coronavirus ale mărcii comerciale „Beier” (China). Acesta poate fi achiziționat cu 145,8 de lei.

În farmaciile din rețeaua „Farmacia Familiei” testele expres de producție „Beier” costă 122 de lei. Dar, potrivit informațiilor din 11 martie, testele „Beier” nu se găsesc în toate farmaciile: în unele dintre acestea, au comunicat pentru NM că testele vor ajunge spre comercializare în zilele apropiate.

În rețeaua „Farmacia Familiei” se mai vând testele expres de producție „VivaChek” (SUA) cu 270 de lei. Acestea depistează contaminarea cu coronavirus și gripa de tip A și B.

În rețeaua „Felicia” se vând teste de coronavirus ale mărcii comerciale „Lungene” (China). Prețul acestuia este de 230 de lei. Testul mai poate fi comandat online, pe site-ul farmaciei.

În rețeaua „Hippocrates” se vinde testul de coronavirus produs de compania „Newgene Bioengineering” (China). Prețul acestuia este de 171 de lei, doar că în multe farmacii din această rețea ni s-a spus că nu au testul.

De asemenea, în rețeaua „Hippocrates” se vând teste expres de COVID-19 și de anticorpi, cu 234 de lei. În aceeași rețea există testele expres de coronavirus și virusul gripei de tip A și B. Un astfel de test costă 278 de lei.

În rețeaua „Gedeon Richter” testul expres de coronavirus costă 216 lei. Acesta este produs de compania chineză „Nantong Egens Biotechnology Co”.

În farmacia online Apteka.md se vinde testul expres de COVID „Nantong Egens Biotechnology”. Acesta costă 187 de lei.

Testele expres pentru depistarea coronavirusului au fost înregistrate în Moldova în luna noiembrie 2020. Atunci, Eremei Priseajniuc, directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, a comunicat că acestea sunt „teste profesionale, dar dacă veți respecta regulile, ele pot fi efectuate și în condiții casnice”. În luna decembrie 2020, ministrul sănătății de atunci, Viorica Dumbrăveanu a anunțat că Moldova va achiziționa 300 mii de teste expres.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: