Tihanovskaia îi îndeamnă pe belaruși „să fie pregătiți”, pe fondul speculațiilor privind starea de sănătate al lui Lukașenko
Full Article 2 minutes read

Tihanovskaia îi îndeamnă pe belaruși „să fie pregătiți”, pe fondul speculațiilor privind starea de sănătate al lui Lukașenko

Lidera opoziției belaruse aflată în exil, Svetlana Tihanovskaia, i-a îndemnat luni pe belaruși „să fie pregătiți pentru orice scenariu”, într-un moment în care starea de sănătate a președintelui Aleksandr Lukaşenko face obiectul unor intense speculații, informează AFP, citat de Agerpres.

Lukaşenko, care conduce cu o mână de fier Republica Belarus de trei decenii, a apărut slăbit în timpul ceremoniilor militare de la Moscova, pe 9 mai. De atunci, el nu a fost văzut în public şi chiar a lipsit de la festivitățile naționale din Belarus, duminică.

„Numeroase zvonuri circulă cu privire la starea de sănătate a dictatorului Lukaşenko. Trebuie să fim bine pregătiți pentru orice scenariu. Să punem Belarus pe calea democratică şi să împiedicăm Rusia să intervină. Avem nevoie de o comunitate internațională care să fie activă şi rapidă”, a spus Tihanovskaia.

Lukaşenko, în vârstă de 68 de ani, conduce Belarus din 1994. După o amplă mișcare de contestare declanșată de realegerea sa marcată, potrivit ONG-urilor, de fraude masive în 2020, regimul de la Minsk a lansat o represiune implacabilă care continuă şi în prezent.

În paralel, în timp ce relațiile cu Europa s-au tensionat, Lukaşenko s-a apropiat de președintele rus Vladimir Putin, a cărui ofensivă împotriva Ucrainei el a susținut-o chiar de la declanșarea ei, în februarie 2022.

Mai mulți jurnaliști ruși au remarcat că Lukaşenko avea un „aer obosit” atunci când a venit la Moscova pe 9 mai pentru festivitățile anuale care marchează înfrângerea Germaniei naziste în 1945.

Mai mult, el nu a asistat la un dineu oferit de Vladimir Putin şi nici nu s-a adresat foștilor combatanți belaruși pe 9 mai, la Minsk, contrar tradiției.

Întrebat cu privire la starea de sănătate a președintelui belarus, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, i-a îndemnat luni pe jurnaliști „să se încreadă doar în informații oficiale”. „Or, nu există nicio informație de la Minsk” asupra acestui subiect, a conchis Peskov.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: