Tiraspolul acuză Chișinăul că pregătește „anihilarea” autorităților nerecunoscute din stânga Nistrului. Reacția Biroului politici de reintegrare
Full Article 3 minutes read

Tiraspolul acuză Chișinăul că pregătește „anihilarea” autorităților nerecunoscute din stânga Nistrului. Reacția Biroului politici de reintegrare

Autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului acuză Chișinăul că ar pregăti 60 de persoane, majoritatea cetățeni ucraineni, pentru a efectua „acte teroriste” pe teritoriul regiunii transnistrene. În reacție, Biroul politici de reintegrare a catalogat afirmațiile drept „o informație provocatoare în scopuri propagandistice”.

Într-un comunicat emis pe 12 ianuarie, serviciul local de securitate a declarat că, pe malul drept al Nistrului, „peste 60 de persoane, majoritatea din Ucraina și cu experiență de luptă, efectuează o pregătire militară”.

Potrivit informațiilor disponibile, în prezent, la sediile unităților speciale ale structurilor de securitate din Republica Moldova, sub îndrumarea specialiștilor străini, sunt antrenate grupuri speciale de luptă (peste 60 de persoane, majoritatea provenind de pe teritoriul Ucrainei și având experiență în operațiuni de luptă) pentru a efectua acte teroriste pe teritoriul RMN, care vizează distrugerea infrastructurii critice pentru susținerea vieții, sabotarea obiectivelor militare, capturarea sau anihilarea oficialilor de rang înalt ai republicii și a șefilor structurilor de forță”, se arată în comunicat.

NM a solicitat un comentariu referitor la acuzațiile lansate de Tiraspol de la Biroul politici de reintegrare, însă, deocamdată, nu am primit un răspuns.

Într-o reacție pentru altă sursă mass-media, reprezentanții Biroului au calificat acuzațiile ca fiind „o informație provocatoare în scopuri propagandistice”.

***

Recent, în cadrul unui interviu, generalul-maior ucrainean Oleksiy Taran o coaliție din 34 de țări, printre care și Moldova, sunt implicate în pregătirea armatei Ucrainei pentru a se confrunta cu trupele ruse de ocupație. Militarul nu a precizat însă în ce constau instruirile.

Informația a fost reflectată pe larg în presa rusă și pe unele canale de Telegram din Republica Moldova. Iar pe 10 ianuarie, Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul țării noastre în Federația Rusă Lilian Darii. Autoritățile de la Moscova au declarat că i-au transmis diplomatului moldovean „îngrijorarea față de informațiile apărute în mass-media cu privire la planurile Republicii Moldova de a asista la instruirea militarilor Forțelor Armate ale Ucrainei pe teritoriul moldovenesc, cu participarea instructorilor din țările NATO”.

Într-un comentariu pentru NM, Ministerul Apărării a respinse afirmațiile Moscovei despre faptul că Moldova ar plănui să intruiască soldați ucraineni cu participarea țărilor NATO. Reprezentanții instituției au precizat că, din iunie 2023, Batalionul de Geniu „Codru” instruiește personal din armata ucraieană în domeniul identificării și nimicirii obiectelor explozive. Instruirea vine în contextul cooperării cu Ucraina pe domeniul umanitar, a precizat ministerul.

Precizăm că informații privind instruirea geniștilor din Ucraina în Republica Moldova, în vara anului trecut, au fost publice în tot acest timp. Ministerul Apărării a publicat, pe parcursul lunii în care au avut loc instruirile, două comunicate la subiect.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: