Tiraspolul consideră că riscul ca războiul să ajungă în regiune era real la începutul săptămânii, însă acum a scăzut
Full Article 2 minutes read

Tiraspolul consideră că riscul ca războiul să ajungă în regiune era real la începutul săptămânii, însă acum a scăzut

Pericolul că conflictul din Ucraina va ajunge pe teritoriul Transnistriei a scăzut, consideră deputatul Sovietului Suprem de la Tiraspol, legistativul republicii nerecunoscute, Andrei Safonov, citat de agenția rusă TASS, pe 30 aprilie.

„Pentru a cincea zi în Transnistria situația este calmă și asta vorbește despre faptul că pericolul conflictului, care era real la începutul săptămânii, a scăzut. Cred că un rol important l-a jucat declarația autorităților Rusiei, care au avertizat provocatorii că acțiunile lor nu vor rămâne nepedepsite”, a spus alesul așa-numitului „parlament” din regiunea transnistreană.

Andrei Safonov a remarcat și reacția SUA și UE, care au pledat pentru „păstrarea păcii în regiune”. Potrivit acestuia, inspiră optimism și poziția Chișinăului, care a arătat „că nu vrea să fie implicat în conflictul armat”.

Amintim că, pe 25 și 26 aprilie, în regiunea transnistreană s-au produs mai multe incidente, calificate drept „atacuri teroriste”. În urma acestora, a fost declarat „cod roșu de pericol terorist” pentru 15 zile. Elevii desfășoară orele online și au fost înăsprite controalele mijloacelor de transport care intră și ies din regiune.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat într-un interviu pentru Digi24 că NATO anticipează acțiuni de provocare, acțiuni sub drapel fals în Republica Moldova. În același timp, Alianța Nord Atlantică nu vede riscuri militare iminente pentru R. Moldova, fiind vorba mai degrabă de încercarea de a crea dificultăți forțelor ucrainene din vestul Ucrainei, din zona Odesa.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: