Top cuvinte utilizate în dezbaterea Sandu-Stoianoglo: „cetățeni”, „Moldova” și „oameni”. Analiză
Full Article 4 minutes read

Top cuvinte utilizate în dezbaterea Sandu-Stoianoglo: „cetățeni”, „Moldova” și „oameni”. Analiză

În timpul dezbaterii electorale din 27 octombrie, Maia Sandu a fost candidatul care a vorbit cel mai mult și a utilizat 5 288 de cuvinte, față de 3 756 în cazul lui Alexandr Stoianoglo. Însă ultimul a folosit un număr mai mare de cuvinte unice – 910, fața de 846 în cazul Maiei Sandu. În topul cuvintelor cel mai des rostite au fost „cetățeni”, „oameni” și „Moldova” – la Sandu și „Moldova”, „oameni” și „întrebare” – la Stoianoglo. Totodată, ambii candidați au menționat cel mai des „Republica Moldova” în discursurile lor, când s-au referit la țări. Datele au fost comunicate de compania sociologică iData pe 28 octombrie. 

Cuvinte și propoziții rostite

Potrivit companiei iData, dezbaterea a durat circa 75 de minute iar Maia Sandu a fost candidatul care a vorbit cel mai mult ca timp. A utilizat și cele mai multe cuvinte – 5 288 în total. Stoianoglo a utilizat 3 756 cuvinte, adică cu 30% mai puține decât Sandu.

„Nu și cele mai multe cuvinte diferite” a utilizat Maia Sandu, potrivit companiei. Se menționează că Sandu a folosit 846 cuvinte unice, față de 910 cuvinte unice utilizate de Stoianoglo.

Candidații au folosit în discursurile lor 327 cuvinte comune.

Numărul total de propoziții rostite de Sandu a fost – 227, inclusiv 43 dintre ele au fost întrebări directe sau retorice. Stoianoglo a rostit 182 de propoziții, inclusiv 16 dintre ele au fost întrebări.

Cele mai des utilizate 10 cuvinte de Sandu au fost: cetățeni (46 ori), oameni (37), Moldova (34), țara (34), Stoianoglo (25), trebuie (24), spuneți (16), știți (16), acum (15) și bani (13). Pentru Stoianoglo top-10 cuvinte utilizate arată astfel: Moldova (25), oameni (23), întrebare (22), acum (15), Sandu (12), făcut (11), вы (în traducere din rusă: voi) (11), europeană (10), noștri (10), trebuie (9).

Compania a precizat că termenul „europeană” a fost utilizat mai des de Alexandr Stoianoglo decât de Maia Sandu.

În general, dezbaterile s-au desfășurat în limba română. Totuși, ambii candidați au vorbit și în limba rusă. 12.6% din propozițiile rostite de Stoianoglo au fost în rusă și 2.2% din propozițiile rostite de Sandu au fost în această limbă. În total Sandu a formulat 5 propoziții în limba rusă, iar Alexandr Stoianoglo – 23.

Cele mai dese nume utilizate

Maia Sandu a rostit de 25 de ori numele contracandidatului său – Alexandr Stoianoglo, de 7 ori – numele Igor Dodon, de 5 ori – Veaceslav Platon și de 4 ori – Ilan Șor. Stoianoglo a menționat de 13 ori numele Maiei Sandu, de 3 ori – a lui Ilan Șor și de 2 ori – a lui Veaceslav Platon.

Cele mai utilizate denumiri de state

Ambii candidați au menționat cel mai des Republica Moldova în discursurile lor când este vorba de țări sau uniuni de țări. Sandu a menționat de 34 de ori și Stoianoglo – de 25 de ori.

Totodată, Sandu a menționat România (7 ori), Uniunea Europeană (7 ori), Ucraina (5 ori) și Rusia (3 ori). Stoianoglo a menționat România (12 ori), Ucraina (9), Uniunea Europeană (6), Rusia (5), Statele Unite (1), China (1), Polonia (1) și Turcia (1).

***

Pe 20 octombrie, au avut loc alegeri pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, la care au concurat 11 pretendenți. Candidata PAS, Maia Sandu, și candidatul susținut de PSRM, Alexandr Stoianoglo, au obținut cele mai multe voturi – 42,49% și, respectiv, 25,95% – însă acestea nu reprezintă majoritatea sufragiilor. Astfel, pe 3 noiembrie se va desfășura al doilea tur de scrutin, în cadrul căruia vor concura cei doi candidați.

Cei doi concurenți electorali au participat la o dezbatere la Palatul Republicii din Chișinău, pe 27 octombrie (detalii AICIAICIAICI și AICI). Evenimentul a fost organizat de staff-urile lor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: