Tot mai mulți tineri din Moldova lucrează vara pe litoralul românesc: „Sunt foarte muncitori” VIDEO
Full Article 3 minutes read

Tot mai mulți tineri din Moldova lucrează vara pe litoralul românesc: „Sunt foarte muncitori” VIDEO

Presa din România scrie că tot mai mulți tineri din Republica Moldova lucrează vara pe litoralul românesc. Aproximativ 6 mii de cetățeni ai Republicii Moldova, cei mai mulți cu vârste de până la 25 de ani, sunt în acest moment pe litoral. 800 dintre ei sunt doar în Constanța și Mamaia. Subiectul a fost abordat de ProTV România într-un reportaj. 

Jurnaliștii români au menționat că hotelierii și proprietarii restaurantelor, confruntați cu o nevoie mare de angajați, sunt bucuroși că pot comunica mai ușor cu tinerii din Republica Moldova decât cu alți angajați străini. Iar tinerii, mulți dintre ei – studenți în România, preferă să rămână în vacanță aici pentru că salariile sunt mai mari decât la ei acasă, a menționat sursa.

Presa română a vorbit cu două tinere din Republica Moldova – din Ungheni, Loredana și Georgiana, surori gemene. Ambele sunt studente la Iași și tot împreună lucrează într-un complex din Mamaia. Au rămas în România pe timpul vacanței ca să îşi facă bani de buzunar. Potrivit jurnaliștilor români, ele câștigă 3 500 – 4 000 de lei (MDL: 13 400 – 15 300) în calitate de ospătar-debarasator, totodată au masă și cazare asigurate.

 „Ca cineva care a mai lucrat în Republica Moldova se câștigă mai bine (nota red. în România)”, a comunicat una din fete. „Primim și mai mult bacșiș”, a reacționat a doua fată. Ele au spus că din banii câștigați își vor achiziționa telefoane noi. „Și deja așa pentru universitate, rechizite, să mă mai duc să mă distrez, să mai mănânc ceva bun”, a adăugat una din fete.

Jurnaliștii români au vorbit și cu Cătălin, un tânăr din Republica Moldova care la fel a decis să rămână pe vară în România. El a spus că a avut emoții când a venit pentru prima dată în România. „Se simte accentul moldovenesc dar după m-am dat și eu cu lumea. Am început a vorbi și eu… se schimbă vorba automat”, a menționat el.

Un alt tânăr din Republica Moldova, Vlad, le-a spus jurnaliștilor români că este ajutor de bucătar și după calculele lui, cei 5 000 de lei (MDL: circa 19 mii lei) pe care îi câștigă lunar ar trebui să îl ajute să se întrețină în viitorul an universitar. „Aici se câștigă mai mult, dar și munca e mai multă, dacă comparăm cu Chișinăul sau alte orașe”, a comunicat tânărul.

Presa română a menționat că „angajatorii îi preferă pe moldoveni în fața altor lucrători din afara Uniunii Europene, în primul rând pentru că se înțeleg ușor cu ei”.

„Ne înțelegem foarte bine cu ei, sunt foarte muncitori și dedicați”, a comunicat reprezentantul unui restaurant.

Potrivit sursei, aproximativ 6 000 de cetățeni din Republica Moldova sunt în acest moment pe litoralul românesc. 800 dintre ei doar în Constanța și Mamaia. Cei mai mulți au până în 25 de ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: