Transnistria a suspendat procesul de vaccinare și a impus noi restricții din cauza Covidului
Full Article 3 minutes read

Transnistria a suspendat procesul de vaccinare și a impus noi restricții din cauza Covidului

Autoritățile din regiunea transnistreană au suspendat deocamdată campania de vaccinare, care trebuia să înceapă pe 12 martie, cu serul AstraZeneca, pe care l-au primit anterior din lotul donat de guvernul României. Anunțul a fost făcut de către liderul administrației de la Tiraspol pe 18 martie. Vadim Krasnoselski a invocat faptul că mai multe state europene „refuză” imunizarea cu acest preparat. De asemenea, în stânga Nistrului au fost impuse noi restricții din cauza pandemiei. 

Într-o postare pe o rețea publică, liderul de la Tiraspol a menționat că „mai multe țări refuză preparatul anti-Covid produs de „AstraZeneca”, din cauza efectelor adverse”.

„Amintesc că în Transnistria a fost adus vaccinul AstraZeneca în calitate de ajutor umanitar. Imunizarea cetățenilor nu a început. Deocamdată vom mai aștepta. Nu avem dreptul să riscăm cu viețile transnistrenilor. Vom aștepta opinia justificată a experților de profil, inclusiv de la OMS”, a scris Krasnoselski.

Liderul administrației de la Tiraspol a precizat că responsabilii din domeniu au asigurat păstrarea în condițiile necesare a lotului pe care l-au primit anterior.

„În ceea ce ține livrarea vaccinului Sputnik V: lucrul continuă în această direcție. Preparatul va fi livrat cu avionul la aeroportul din Chișinău. Data exactă nu a fost stabilită, dar contăm pe faptul că se va întâmpla în timpul apropiat. Încă o dată accentuez că imunizarea se va face voluntar”, a declarat Krasnoselski.

Totodată, pe 18 martie, autoritățile de la Tiraspol au decis să impună noi restricții, pentru a opri răspândirea infecției. Astfel, a fost interzisă desfășurarea manifestațiilor culturale, sportive, celor de divertisment, precum și celor corporative. De asemenea, în cafenele, nu va fi permisă desfășurarea banchetelor, iar restaurantele se vor închide la ora 22:00.

În același timp, transportul public va funcționa doar în intervalul de timp 6.00 – 10.00 și 16.00 – 20.00.

Întreprinderile vor funcționa, în măsura posibilităților, de la distanță. De la o treime până la jumătate din angajați vor lucra de acasă. Angajații vârstnici vor putea fi chemați la serviciu doar în cazuri de urgență. De asemenea, pensionarilor li se recomandă să se izoleze, pentru a nu se infecta.

***

Amintim că Transnistria a primit 1810 doze de vaccin AstraZeneca din lotul donat anterior de guvernul României. Pe 12 martie, Ministerul Sănătății a precizat că serurile nu fac parte din lotul care a fost suspendat temporar în România, din cauza suspiciunilor ar fi determinat la persoane vaccinate apariția unor cheaguri de sânge. Ar fi vorba despre 30 de cazuri din 5 mln de persoane vaccinate cu acest ser, fără să fie determinată, însă, o legătură directă cu imunizarea.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: