Traseismul politic: PAS se arată gata să susțină declarația BCS, însă amintește de trecut: „Voi toți sunteți născuți dintr-un act de trădare”
Full Article 4 minutes read

Traseismul politic: PAS se arată gata să susțină declarația BCS, însă amintește de trecut: „Voi toți sunteți născuți dintr-un act de trădare”

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a anunțat că a înregistrat un proiect de lege pentru modificarea Constituției în legătură cu traseismul politic. Vlad Batrîncea a spus că în urma votului parlamentarilor, deputații nu vor avea dreptul să părăsească fracțiunile. Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a declarat că va susține un astfel de proiect. Discuțiile la subiect au creat mai multe schimburi de replici între parlamentari. 

„Vă informez că astăzi în Parlamentul Republicii Moldova este înregistrat proiectul de lege de modificare a Constituției, unde deputatul nu este în drept să părăsească fracțiunea ori dacă el decide că fracțiunea care l-a adus în Parlament nu-l mai reprezintă are tot dreptul să depună mandatul. (…) La ședința următoare o să vă propunem încă o dată să reconfirmăm prin vot declarația și poziția Parlamentului privind interzicerea traseismului și trădării politice”, a comunicat socialistul Vlad Batrîncea.

Deputatul PAS Lilian Carp i-a spus lui Batrîncea că atunci când spune „a” să spună și „b” – „cine exact l-a scos pe acest individ, de fapt acolo a trecut mirosul kuliokului cu calendar de la Dutyfree”, a adăugat parlamentarul.

„Procuratura Generală trebuie să se lămurească cu acest fenomen, pentru că el o să ia amploare dacă nu va fi oprit”, a menționat Carp, adăugând că PAS va susține proiectul BCS.

„Noi putem să votăm cât vreți și noi o să fim gata să votăm o declarație privind traseismul politic, dar să nu se întâmple cum am votat data trecută, în legislatura trecută, și a doua zi au plecat 7”, a spus Carp.

A intervenit și deputatul PAS Mihail Druță. „Domnul președinte Batrîncea, aș vrea să vă amintesc că partidul dumneavoastră care are reprezentanți aici în sală s-a născut dintr-un act de trădare. Liderul dumneavoastră după care plâng pușcăriile Moldovei v-a născut trădând partidul președintelui Voronin. Să nu uitați acest lucru că voi sunteți născuți toți dintr-un act de trădare și să țineți minte că în politică există legea bumerangului”, a declarat parlamentarul.

Ulterior, Batrîncea i-a spus lui Druță că „nici o faptă nu se uită” și că există în acest plen „deputați care au trecut prin 3-4-5 partide politice și s-au regăsit în 3-4-5 legislaturi, iar azi dau lecții de moralitate”.

„Diferența este că aici se află în fracțiunea Blocului domnul Voronin și noi am știut să avem dialog și discuții sincere. Și astăzi suntem împreună. (…) Păcate are fiecare și putem să aducem aminte multe momente, cum s-a schimbat legea cu privire la Banca Națională, cum se deservea interesele companiilor petroliere, și multe altele. Vă rog aici să punem punct”, a menționat socialistul.

„Eu vreau să vă aduc aminte că președintele țării nu s-a născut din partidul din care face parte. Da, era mai verde oleacă”, i-a spus socialistul Grigore Novac parlamentarului Mihail Druță.

Într-un final, președintele Parlamentul a reiterat că PAS este gata să discute cu BCS proiectul anunțat.

***

Amintim că pe 15 martie, parlamentarul Alexandr Nesterovschi a anunțat că părăsește PSRM. Acesta a precizat că va rămâne deputat independent. Totodată, Nesterovschii a declarat că se alătură „Mișcării pentru popor” pentru a obliga Guvernul să achite facturile la energia electrică, încălzire și gaze pentru lunile de iarnă tuturor cetățenilor. Menționăm că din „Mișcarea pentru Popor” fac parte mai mulți activiști și politicieni, inclusiv Partidul „ȘOR”.

Pe 16 martie, secretarul executiv al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova Vlad Batrîncea i-a cerut lui Alexandr Nesterovschi, care a anunțat că părăsește echipa socialiștilor, să se prezinte la partid pentru a declara că nu el a scris cererea respectivă sau să își depună mandatul de deputat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: