Turcia va sprijini aderarea Finlandei și Suediei la NATO
Full Article 2 minutes read

Turcia va sprijini aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Turcia va sprijini aderarea Finlandei și Suediei la NATO, a anunțat pe 28 iunie seară președintele finlandez Sauli Niinisto. El și premierul Suediei au avut o întrevedere cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în urma căreia a fost făcut anunțul. Ulterior, comunică Digi24.ro, un oficial american a dezvăluit că președintele Joe Biden a fost implicat în negocierile „din culise” dintre cele două țări nordice și Turcia.

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, și premierul Suediei, Magdalena Andersson, au avut ieri o întâlnire cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, înainte de începerea summitului NATO.

„Ca rezultat al întâlnirii, miniștrii noștri de externe au semnat un memorandum trilateral care confirmă că, la summitul (NATO) de la Madrid din această săptămână, Turcia va sprijini invitarea Finlandei și Suediei deveni membre NATO”, a declarat președintele Sauli Niinisto, potrivit unui comunicat al președinției finlandeze.

Și premierul suedez Magdalena Andersson a salutat decizia, afirmând că acordul Ankarei pentru aderare Suediei şi Finlandei la NATO va consolida Alianţa Nord-Atlantică.

Președintele american Joe Biden sprijină înțelegerea care va permite Finlandei și Suediei să devină membre NATO și a jucat un rol în negocierile „din culise” dintre cele două țări nordice și Turcia, a declarat marți un înalt oficial american, potrivit Reuters.

Ţările membre NATO, reunite la summitul de la Madrid, vor invita oficial, miercuri, Suedia şi Finlanda să se alăture Alianţei Nord-Atlantice după ridicarea vetoului privind aderarea de către Turcia marţi seară, a anunţat în faţa presei secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, transmite AFP.

„Sunt încântat să anunţ că avem un acord care deschide calea pentru aderarea Finlandei şi Suediei la NATO” şi care răspunde „preocupărilor Turciei privind exporturile de arme şi lupta împotriva terorismului”, a adăugat Jens Stoltenberg.

Aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO, posibilă prin ridicarea dreptului de veto al Turciei, va face Alianţa „mai puternică şi mai sigură”, a reacţionat marţi seară premierul britanic Boris Johnson. Este o „ştire fantastică pentru începutul summitului NATO”, a spus el pe Twitter.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: