Ucraina refuză negocierile pentru prelungirea contractului privind tranzitarea gazului rusesc
Full Article 2 minutes read

Ucraina refuză negocierile pentru prelungirea contractului privind tranzitarea gazului rusesc

Ucraina nu va negocia o prelungire a contractului de tranzit de gaze cu Rusia, care expiră la sfârșitul anului 2024. Precizarea a fost făcută de ministrul ucrainean al Energiei, Gherman Galușcenko, într-un interviu pentru publicația „Vocea Americii”, publicat pe 16 august.

„Cu siguranță nu vom fi parte a negocierilor cu rușii…Cred că anul viitor va fi orientativ în ceea ce privește capacitatea Europei de a funcționa fără gaz rusesc”, a declarat oficialul ucrainean

Precizăm că, în pofida războiului, gazul rusesc continuă să tranziteze prin Ucraina către Europa în cadrul actualului contract pe cinci ani, semnat la sfârșitul anului 2019.

***

De menționat că gazul rusesc, care tranzitează Ucraina, ajunge și în Republica Moldova, mai exact, în regiunea transnistreană. Expertul în energetică Sergiu Tofilat a declarat recent pentru Europa Liberă că, la modul tehnic, dacă malul stâng al Nistrului ar rămâne fără gaze din Rusia, Chișinăul ar putea livra și în continuare gaze rusești spre Transnistria prin „Fluxul turcesc”, la care țara noastră se poate conecta în 2025.

Autoritățile constituționale de la Chișinău pot renunța la această idee și pot rezilia contractul cu Gazprom, a spus Tofilat, însă asta ar provoca o criză umanitară în regiunea transnistreană și ar crea probleme pentru dreapta Nistrului.

Chiar dacă R. Moldova nu mai depinde de gazele rusești și, din decembrie 2022, importă gaze din România, prin gazoductul Iași-Ungheni, malul drept depinde în totalitate de rețelele electrice din stânga Nistrului și importă aproximativ 80% din curentul consumat de la Centrala de la Cuciurgan, din regiunea nerecunoscută.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: