Ucrainenii aflați la vârsta de recrutare, din străinătate, nu vor putea beneficia de servicii consulare temporar. Precizările lui Kuleba
Full Article 3 minutes read

Ucrainenii aflați la vârsta de recrutare, din străinătate, nu vor putea beneficia de servicii consulare temporar. Precizările lui Kuleba

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a confirmat suspendarea serviciilor consulare pentru ucrainenii aflați la vârsta de recrutare din străinătate. Precizarea a fost făcută pe platforma X, pe 23 aprilie.

Dmitro Kuleba a subliniat faptul că, dacă un cetățean al Ucrainei se află în străinătate, acest lucru nu îl scutește de îndatoririle sale față de țara sa.

Protejarea drepturilor și intereselor cetățenilor ucraineni din străinătate a fost și rămâne o prioritate a Ministerului Afacerilor Externe. În același timp, în contextul agresiunii rusești pe scară largă, prioritatea absolută este apărarea împotriva distrugerii. Cum arată acum: un om aflat la vârsta de recrutare a plecat peste hotare, a arătat statului său că problema supraviețuirii sale nu îl privește, iar apoi vine și vrea să primească servicii de la acest stat. Nu merge așa. Suntem în război în țara asta”, a menționat oficialul.

Ministrul ucrainean de Externe a reamintit că obligația de a actualiza datele la centrele militare exista și înainte de adoptarea noii legi privind mobilizarea.

Dacă acești oameni cred că cineva acolo, departe, pe front, luptă și își dă viața pentru acest stat, iar altcineva va sta în străinătate, dar va primi în continuare servicii din partea acestui stat – nu așa funcționează lucrurile. Șederea în străinătate nu îl scutește pe cetățean de obligațiile sale față de patria sa. Acesta este motivul pentru care am instruit ieri să se ia măsuri pentru a restabili tratamentul echitabil al bărbaților aflați la vârsta mobilizării din Ucraina și din străinătate. Asta va fi cinstit”, a adăugat acesta.

Dmitro Kuleba a precizat că Ministerul de Externe de la Kiev va oferi în curând explicații mai clare cu privire la noua procedură de obținere a serviciilor consulare pentru bărbații aflați la vârsta mobilizării.

Precizăm că, anterior, presa din Ucraina a publicat o scrisoare a ministrului adjunct de Externe al țării, Andrei Sibiga, în care se spunea că MAE a dat instrucțiuni tuturor consulatelor ucrainene să suspende serviciile consulare pentru cetățenii aflați la vârsta de recrutare din străinătate, începând cu 23 aprilie. S-a raportat că interdicția va rămâne în vigoare până când instituția va primi clarificări cu privire la prevederile legii mobilizării, care va intra în vigoare în luna mai.

***

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a semnat legea cu privire la mobilizare pe 16 aprilie. Acestă lege, printre altele, prevede că fără actualizarea documentelor militare, ucrainenii aflați la vârsta de recrutare nu vor putea beneficia de serviciile consulare ale țării în străinătate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: