UE oferă Moldovei €250 mln. Ursula von der Leyen: Suntem ferm alături de dumneavoastră
Full Article 2 minutes read

UE oferă Moldovei €250 mln. Ursula von der Leyen: Suntem ferm alături de dumneavoastră

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, care se află la Chișinău, a anunțat despre un sprijin financiar pentru Republica Moldova. Oficialul european a declarat că țara noastră va beneficia de 200 milioane de euro pentru a-și acoperi nevoile de gaz. Totodată alte 50 milioane de euro vor fi acordați suplimentar țării noastre în susținerea cetățenilor vulnerabili. 

„UE este ferm alături de dumneavoastră. Solidaritatea europeană cu Republica Moldova este de neclintit. Din momentul evaziunii ruse în Ucraina, am fost parteneri foarte apropiați”, a spus Ursula von der Leyen, în cadrul unor declarații de presă alături de Maia Sandu.

Prin urmare, oficialul european a anunțat că a pregătit un pachet de susținere energetică pentru Republica Moldova.

„200 milioane de euro vor fi acordați în caz de necesitate pentru ca Republica Moldova să-și acopere nevoile de gaz. Dintre care 100 milioane granturi și 100 milioane împrumuturi de la 1 ianuarie 2023”, a comunicat președinta Comisiei Europene.

Pe lângă aceasta, vor fi acordați țării noastre 50 milioane euro suplimentar – „ca suport bugetar Republicii Moldova pentru a acorda susținere celor mai vulnerabile persoane”. „Deci acesta este suport bugetar țintit”, a menționat oficialul.

„Lucrăm în strânsă colaborare cu donatorii pentru a oferi suport. La Paris, pe 24 noiembrie, se va desfășura o platformă în acest sens. În acest context, Comisia lucrează cu secretariatul comunității energetice pentru a crea o schemă de salvare a Republicii Moldova pentru a permite achizițiile de resurse energetice. Eu sper că toate aceste măsuri vor sprijini Republica Moldova să treacă peste iarnă”, a conchis oficialul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: