Ultimatum pentru Sandu. Dodon amenință cu proteste de amploare, dacă președinta nu va desemna un candidat la funcția de premier
Full Article 2 minutes read

Ultimatum pentru Sandu. Dodon amenință cu proteste de amploare, dacă președinta nu va desemna un candidat la funcția de premier

Socialiștii îi cer președintei Maia Sandu să desemneze un candidat la funcția de premier al țării până pe 1 februarie. În caz contrar, reprezentanții formațiunii vor organiza proteste de amploare. Declarația a fost făcută de către liderul Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon, după ședința Executivului Politic al formațiunii.

Igor Dodon a acuzat instituția prezidențială de „show-uri politice și tentative tot mai evidente de uzurpare a puterii de stat”.

„Ceea ce avem la această etapă este o incertitudine totală, cauzată în mare parte de inacțiunile și încălcarea Constituției de către actualul președinte al țării. Nu avem guvern, iar președintele se teme să-și asume responsabilitate și face tot felul de show-uri pentru a-și acoperi această frică. Încearcă să-și acopere inacțiunile prin agenda politică externă, care, în mare parte, este fără rezultate”, a declarat Dodon.

Liderul PSRM a menționat că  țara nu are un guvern funcțional și că se merge mai mult din „inerție”.

„Baza bună pe care am pus-o noi anul trecut ne permite să continuăm munca luna aceasta. Dar avem nevoie de un guvern funcțional. Asistăm la momente tragico-comice fără precedent. (…) PSRM cere în mod categoric președintelui desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru până la 1 februarie, atunci când începe sesiunea parlamentară”, a declarat Dodon.

Totodată, liderul PSRM a anunțat că, în dimineața de 19 ianuarie, socialiștii vor depune o sesizare la Curtea Constituțională pentru a lămuri două aspecte:

– Care este termenul maxim când președintele este obligat să înainteze o candidatură după demisia guvernului?

– Care sunt sancțiunile pentru președinte în cazul în care nu desemnează candidatul?

Igor Dodon a reiterat că socialiștii pledează pentru alegeri parlamentare anticipate. Deputații PSRM vor chema mâine șefii de fracțiuni din Parlament la discuții, pentru realizarea unei foi de parcurs în vederea declanșării scrutinului. În cazul în care Maia Sandu nu va desemna un candidat la funcția de șef al guvernului până pe 1 februarie, PSRM va organiza proteste de amploare.

„Dacă președintele Republicii Moldova și complicii săi vor abuza în continuare de norma constituțională și vor face aceste jocuri, ne rezervăm dreptul de a adopta toate acțiunile constituționale și legale, inclusiv proteste în masă față de uzurpatorii puterii de stat”, a precizat Igor Dodon.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: