Un fost director al Naftogaz, cercetat penal în Ucraina, susține că a devenit consilierul Maiei Sandu
Full Article 3 minutes read

Un fost director al Naftogaz, cercetat penal în Ucraina, susține că a devenit consilierul Maiei Sandu

Fostul director al companiei ucrainene de stat „Naftogaz” Andrei Kobolev a declarat că a devenit consilierul președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Kobolev a vorbit despre acest lucru la o ședință a Înaltei Curți Anticorupție a Ucrainei, care examina în ședință extinderea măsurii preventive pe numele său, scrie publicația „Ukrainskaia Pravda”.

Kobolev a spus că este consilier al președintei Maia Sandu după ce procurorul parchetului specializat Anticorupție a cerut prelungirea măsurii preventive.

„Sunt consilierul președintelui Republicii Moldova. Ajut această țară să finalizeze procesul de audit al datoriilor către Gazprom”, a spus Kobolev, conform sursei citate.

Potrivit acestuia, obligațiile care i-au fost impuse ca parte a măsurii preventive „îi afectează grav capacitatea de a lucra și de a îndeplini sarcini care sunt importante pentru asigurarea securității energetice a Ucrainei și a unor țări europene”. Acesta a cerut instanței să respingă cererea procurorului.

ACTUALIZARE 20:35: Președinția a venit cu o reacție la declarațiile lui Andrei Kobolev. Instituția prezidențială a declarat pentru NM că Kobolev a oferit consultanță pro-bono autorităților de la Chișinău, însă în perioada în care acesta nu figura într-un dosar penal. „Andrei Kobolev, fost președinte al Consiliului de Administrație al companiei ucrainene Naftogaz (în 2014-2021), a oferit consultanță pro-bono autorităților de la Chișinău, la recomandarea Comisiei Europene. În toiul crizei energetice din 2021-2022 – perioadă în care el nu figura ca suspect într-un dosar penal”, se arată în răspunsul Președinției pentru NM.

Președinția susține că, în prezent, Andrei Kobolev oferă consultanță Ministerului Energiei al Republicii Moldova pe subiecte ce țin de auditul datoriei Moldovagaz. Detalii – AICI.

***

Andrei Kobolev a condus Naftogaz din 2014 până în 2021. În februarie 2022, el a fost suspectat că ar fi obținut ilegal bonusuri în valoare de peste 229 de milioane hrivne (aproximativ 6,3 milioane de dolari), după ce a câștigat un proces de arbitraj la Stockholm. Anchetatorii de la Biroul Național Anticorupție al Ucrainei cred că acesta ar fi putut încălca legea, după ce ar fi beneficiat de bonusuri în valoare de 37,48 milioane de hrivne (aproximativ 1 milion de dolari).

În ianuarie 2023, Parchetul Specializat Anticorupție și Biroul Național Anticorupție al Ucrainei l-au informat pe fostul șef al Naftogaz despre suspiciunea de abuz în serviciu. La sfârșitul lunii septembrie 2023, Înalta Curte Anticorupție a Ucrainei a redus cauțiunea lui Kobolev de la 229,248 milioane hrivne la 107,127 milioane hrivne plătite în efectiv și i-a scos brățara electronică. La 6 octombrie 2023, judecătorii ucraineni au admis cererea procurorului și au prelungit cu o lună măsura preventivă a lui Kobolev.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: