„Iei prizonieri, împuști, arunci un pod în aer”. Un moldovean din Strășeni luptă pe front, în Ucraina
Full Article 2 minutes read

„Iei prizonieri, împuști, arunci un pod în aer”. Un moldovean din Strășeni luptă pe front, în Ucraina

Sergiu Pănuș, originar din Strășeni, luptă în Ucraina. Moldoveanul s-a înrolat în „Legiunea Internațională pentru Apărarea Ucrainei” în urmă cu opt luni. Jurnaliștii portalului românesc hotnews.ro au publicat pe 22 martie un interviu cu acesta.

Sergiu Pănuș a fost întrebat de ce s-ar înrola un moldovean în Legiunea Internațională din Ucraina.

„Situația e tensionată în Republica Moldova pentru că sunt mulți care nu au de gând să lase lumea de pe bucățica asta de pământ să trăiască liniștită. Dar timpul a arătat, după 30 de ani, că lucrurile nu mai pot merge așa”, a spus hotărât acesta.

Moldoveanul a povestit că în tinerețe a fost în Afganistan, ca militar în termen, pe vremea URSS, iar apoi și-a apărat țara, în războiul din Transnistria din 1992. Acum este în Ucraina, implicat într-un alt război declanșat de Rusia.

„Sunt de profesie cercetaș, am participat la mai multe operațiuni speciale despre care nu pot să vorbesc. Și asta pentru că eu nu mă protejez doar pe mine, dar mai am nepoți, copii…”, a menționat el.

Acesta spune că activitatea de cercetaș poate însemna mai multe lucruri: „să culegi informații din teritoriul inamic, să iei prizonieri, să împuști, să arunci un pod în aer și așa mai departe”.

Deși a mai participat la două războaie, legionarul moldovean este de părere că „cel din Ucraina este diferit prin numărul mare al victimelor civile, femei, copii, bătrâni”.

„Eu așa ceva nu am mai văzut în viață”, s-a confesat Pănuș, adăugând că „deși rușii au făcut astfel de atrocități și cu alte ocazii, acum le fac deschis, nu le mai fac pe ascuns”.

Întrebat dacă în 2023 se poate întâmpla în Transnistria ce s-a întâmplat în 1992, legionarul este convins să acest lucru ar fi posibil „dar noi nu vom permite acest lucru”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: