Un nou premiu însoțit de bani pentru Maia Sandu: un oraș din Germania îi acordă 25 mii EUR
Full Article 3 minutes read

Un nou premiu însoțit de bani pentru Maia Sandu: un oraș din Germania îi acordă 25 mii EUR

Un nou premiu pentru șefa statului Maia Sandu, care vine însoțit de bani. De această dată orașul din Germania, Leipzig, i-a oferit președintei Republicii Moldova „Premiul Leipzig Robert Blum pentru Democrație”, fiind însoțit de 25 de mii de euro. Instituția prezidențială a menționat că Maia Sandu va dona banii unei organizații de caritate. 

Pe 15 martie, reprezentanții orașului Leipzig au anunțat că în 2024 localitatea va acorda pentru prima dată „Premiul Leipzig Robert Blum pentru Democrație” și că onorat este președintele Republicii Moldova Maia Sandu. Potrivit sursei, președintelui Germaniei Frank-Walter Steinmeier a preluat patronajul premiului. 

„Președintele Republicii Moldova este onorat ca o personalitate care, potrivit curatorilor premiului, „pledează neclintit pentru democrație și înțelegerea europeană într-o manieră exemplară în spiritul lui Robert Blum. În condiții politice și economice extrem de dificile, ea demonstrează curaj, aservitate și incoruptibilitate în urmărirea scopurilor sale politice. (…) Cu stilul ei politic clar, lipsit de ambiguitate și pasional, ea a câștigat o înaltă recunoaștere națională și internațională””, a comunicat sursa. 

Se mai precizează că orașul Leipzig va acorda „Premiul Leipzig Robert Blum pentru Democrație”, în valoare de 25.000 de euro, la fiecare doi ani, începând cu 2024, unei personalități din cultură, artă, știință, religie, politică și jurnalism. Potrivit sursei, Robert Blum este considerat un campion remarcabil al democrației în timpul Revoluției din martie din 1848/49.

Adrian Băluțel, șeful de cabinet al președintei Maia Sandu, a declarat că șefa statului va dona unei organizații de caritate din Republica Moldova suma de 25.000 de euro ce însoțește „Premiul Leipzig Robert Blum pentru Democrație”, cu care a fost onorată de orașul Leipzig.

„Premiul recunoaște eforturile de consolidare a democrației în Republica Moldova sub conducerea Maiei Sandu”, a menționat Băluțel.

***

În perioada 12-13 ianuarie 2024, Maia Sandu a fost la Timișoara la invitația primarului orașului, Dominic Fritz. Atunci, președinta Moldovei a primit premiul „Timișoara Pentru Valori Europene”, care a venit însoțit de 30 de mii de euro. Pe 17 ianuarie, deputata Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate Olesea Stamate, la acel moment – președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, a declarat că legislația nu permite ca șefa statului să accepte un astfel de premiu. Pe 18 ianuarie, Președinția a raportat că a expediat un demers către Centrul Național Anticorupție în care a solicitat clarificări cu privire la premiul de 30 000 euro. Mai târziu, Centrul a declarat că președinta poate să primească premiul. Într-un final, Maia Sandu a anunțat că donează premiul organizației „Prietena Mea”, fondată de Ludmila Adamciuc.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: