Sandu donează premiul din România, în valoare de 30.000 €, unei organizații care promovează incluziunea copiilor cu Down
Full Article 3 minutes read

Sandu donează premiul din România, în valoare de 30.000 €, unei organizații care promovează incluziunea copiilor cu Down

Președinta Maia Sandu donează Premiul „Timișoara pentru Valori Europene”, în valoare de 30 de mii de euro, organizației „Prietena Mea”, fondate de Ludmila Adamciuc. Anunțul a fost făcut de Președinție, pe 19 februarie.

 „Asociația „Prietena Mea” este vocea copiilor cu sindromul Down și promovează incluziunea lor, ca ei să trăiască în familii și comunități armonioase. Fiecare copil are nevoie de dragostea celor din jur pentru a crește, a se dezvolta și a fi fericit”, a declarat șefa statului.

De menționat că Asociația Obștească „Prietena Mea” are misiunea de a crește gradul de acceptare a dizabilităților prin informare, sensibilizare și abilitare atât a părinților copiilor cu nevoi speciale, cât și a societății.

Potrivit instituției prezidențiale, Asociația pentru Promovarea Timișoarei va transfera direct banii Asociației Obștești „Prietena Mea.”

***

Amintim că, pe 13 ianuarie 2024, Maia Sandu a primit premiul „Timișoara Pentru Valori Europene”, care vine însoțit de 30 de mii de euro.

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Olesea Stamate, președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, a declarat pe 17 ianuarie la emisiunea Rezoomat la Rlive TV că legislația nu permite ca șefa statului să accepte un astfel de premiu.

Pe 18 ianuarie, purtătoarea de cuvânt a Președinției, Irina Gotisan-Sotnic, a precizat pentru NewsMaker că administrația prezidențială a expediat un demers către Centrul Național Anticorupție  în care a solicitat clarificări cu privire la premiul de 30 000 euro. Aceasta a adăugat că, din punctul de vedere al instituției, astfel de premii nu reprezintă un cadou.

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a reacţionat, pe 21 ianuarie, la criticile apărute în spațiul public față de premiul oferit Maiei Sandu la Timişoara. Într-o adresare publicată pe Facebook, Fritz a precizat că suma de 30 000 de euro nu a fost virată şi că atacurile venite din partea Rusiei demonstrează că a fost o decizie bună ca președinta Republicii Moldova să fie prima laureată.

Mai târziu, CNA a declarat că președinta poate să primească premiul de 30 de mii euro. Mai exact, CNA a explicat că regimul juridic al cadourilor nu este aplicabil în cazul acordării/decernării unor premii, având în vedere că termenul de „premiu” nu se regăsește în lista termenilor care se circumscriu noțiunii de „cadou”, potrivit art. 16 aln. (1) din Legea integrității nr. 82/2017.

Recent, președinta a anunțat că nu va păstra premiul, dar îl va dona unei organizații de caritate. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: