Un procuror care a instrumentat dosarele lui Platon, cercetat pentru îmbogățire ilicită și abuz de serviciu
Full Article 2 minutes read

Un procuror care a instrumentat dosarele lui Platon, cercetat pentru îmbogățire ilicită și abuz de serviciu

Procurorul Anticorupție Mirandolina Sușițcaia, pe care presa a etichetat-o „procurorul lui Platon”, este cercetată penal pentru îmbogățire ilicită și abuz de serviciu. Anunțul a fost făcut de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate (PCCOCS), în gestiunea căreia se află dosarul, scrie Realitatea.

„Procurorii PCCOCS investighează acțiunile procurorului din cadrul Procuraturii Anticorupție, Mirandolina Sușițcaia, într-o cauză penală pornită în anul 2022. Aceasta a fost pornită pe faptul îmbogățirii ilicite și abuzului de serviciu, iar actualmente au loc mai multe acțiuni de urmărire penală, care implică și aportul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale a CNA. Alte amănunte nu pot fi comunicate în acest stadiu al investigațiilor, iar persoana vizată beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii”, se precizează în mesajul PCCOCS.

În reacție, Procuratura Anticorupție a declarat pentru portalul Realitatea că Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) este în drept să decidă dacă o va suspenda sau nu din funcție pe Sușițcaia.

„Vă informăm că suspendarea din funcție a unui procuror ține de atribuțiile și competența Consiliului Superior al Procurorilor, respectiv la întrebarea cum se întâmplă că aceasta nu este suspendată poate răspunde doar CSP”, a menționat PA.

Amintim că Mirandolina Sușițcaia este procurorul care a anchetat dosarele omului de afaceri Veaceslav Platon. În 2021, printr-un ordin al procurorului general interimar de atunci, Dumitru Robu, Sușițcaia a fost retrasă din acest dosar. Ulterior, Robu a expediat un demers la CSP și a cerut suspendarea din funcție a procurorului anticorupție, Mirandolina Sușițcaia, însă CSP nu a examinat deocamdată cererea.

Mirandolina Sușițcaia a intrat în vizorul presei după ce, fiind conducătorul grupului de urmărire penală care a investigat schema „Laundromat”, a dispus scoaterea de sub urmărire penală a judecătorilor moldoveni, implicați în spălătoria rusească. Sușițcaia le-a raportat superiorilor că nu există probe în dosarul respectiv. Procurorul s-a eschivat însă să pună la dispoziția Comisiei parlamentare de anchetă informații despre dosar.

Schema „Laundromat”, care se presupune a fi cea mai mare operațiune de spălare de bani din istorie, se referă la zeci de persoane din anturajul politic, domeniul justiției și sectorul financiar-bancar din Republica Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: