„Va permite reducerea tarifelor la gazele naturale”. Maia Sandu a trimis parlamentului un proiect de lege
Full Article 2 minutes read

„Va permite reducerea tarifelor la gazele naturale”. Maia Sandu a trimis parlamentului un proiect de lege

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a trimis parlamentului un proiect de lege „care va permite reducerea tarifelor la gazele naturale prin eliminarea unor cheltuieli nejustificate în sumă de 150 de milioane de lei”.

Potrivit președinției, iniţiativa legislativă introduce modificări în legea gazelor naturale nr. 108/2016 şi prevede că din tarife vor fi excluse cheltuielile de amortizare, care s-au format ca urmare a reevaluării activelor. La fel, proiectul de lege prevede că activele pot fi amortizate doar o singură dată pe durata de viață a acestora.

„Procedura de reevaluare a patrimoniului a fost aplicată anterior de SA Moldovagaz în anul 2009. Acest fapt a permis întreprinderii să includă nejustificat în tarifele la gazele naturale cheltuielile de amortizare de peste 150 de milioane de lei, fără ca întreprinderea să fi efectuat anumite investiţii. Consider inacceptabil ca tarifele pentru consumatori să fie majorate prin utilizarea unor lacune în legislaţie. Tarifele trebuie să includă doar cheltuielile justificate, care să asigure o funcţionare normală a întreprinderilor reglementate”, a spus Maia Sandu.

Președinția mai notează că „iniţiativă va permite, de asemenea, reducerea tarifului la tranzitul gazelor şi va stimula creşterea volumului gazelor tranzitate pe teritoriul Republicii Moldova”.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie votat de parlament.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: