Vârsta de pensionare pentru femeile din Republica Moldova a crescut din 1 iulie
Full Article 2 minutes read

Vârsta de pensionare pentru femeile din Republica Moldova a crescut din 1 iulie

Începând cu 1 iulie 2024, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani iar stagiul complet de cotizare este de 34 de ani. Pentru bărbați, vârsta de pensionare rămâne neschimbată – 63 de ani, cu un stagiu de cotizare de 34 de ani. 

Vârsta standard de pensionare pentru femei în fiecare an se majorează cu 6 luni de la 1 iulie, până va atinge 63 ani, pentru a fi egală cu vârsta de pensionare a bărbaţilor. Din anul 2028, atât bărbații, cât și femeile vor obține dreptul de pensionare la 63 de ani.

Cetățenii pot afla anul în care vor putea solicita pensia pentru limită de vârstă aici.

Reducerea vârstei standard de pensionare se acordă femeilor care au născut şi au educat până la vârsta de 8 ani cinci şi mai mulţi copii. Pentru ele vârsta de pensionare se diminuează cu 3 ani și de la 1 iulie constituie 58 de ani.

Pensia pentru limită de vârstă se stabileşte pe viaţă de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, dacă cererea şi actele necesare au fost depuse în termen de 90 de zile de la această dată. În cazurile în care a fost depăşit termenul de depunere a cererii, pensia se acordă de la data prezentării ultimului act necesar. Termenul de examinare – 60 de zile de la data depunerii cererii cu toate actele necesare.

Vârsta de pensionare pentru femeile din Republica Moldova a crescut din 1 iulie

cnas.md


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: