Vasile Bolea a depus din nou actele la CEC. Și de această dată se propune candidat independent
Full Article 4 minutes read

Vasile Bolea a depus din nou actele la CEC. Și de această dată se propune candidat independent

Vasile Bolea, politician apropiat al fugarului Ilan Șor, a depus pe 30 august, din nou actele la CEC pentru înregistrarea grupului de inițiativă care să-l susțină la alegerile prezidențiale. Și de această dată, Bolea va candida independent. Acest lucru se întâmplă la o zi după ce Comisia Electorală Centrală i-a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă, pe motiv că, deși s-a prezentat drept independent, acesta ar avea legături cu blocul „Victorie” al  oligarhului Ilan Șor.

Lupta pentru alegeri corecte continuă, a anunțat Vasile Bolea vineri, 30 august, pe pagina sa de Facebook. El a informat că a depus din nou documentele la CEC pentru înregistrarea unui nou grup de inițiativă.

La fel ca și înainte, am respectat toate prevederile legale. Am pregătit cu atenție toate documentele și am verificat fiecare detaliu, astfel încât Comisia Electorală Centrală să nu aibă nici cel mai mic motiv să ne refuze participarea la alegeri”, se arată în mesajul lui Bolea.

Pe 29 august,  Comisia Electorală Centrală a respins înregistrarea grupului de inițiativă al lui Vasile Bolea pe motiv că nu este un candidat independent așa cum se declară, dar ar fi promovat de așa-zisul Bloc „Victorie” și Partidul Renaștere. Detalii AICI.

Preciză, decizia CEC din 29 august, de a respinge înregistrarea grupului de inițiativă a candidatului independent Vasile Bolea este pronunțată în aceeași zi cu hotărârea Curții Supreme de Justiție prin care declară inadmisibil recursul depus de partidele afiliate politicianului fugar Ilan Șor împotriva Comisiei Electorale Centrale. Ceea ce înseamnă că așa numitul bloc electoral „Victorie-Победа” nu va putea participa la alegerile din 20 octombrie.  Detalii AICI.

Inițial, Vasile Bolea era propus candidat la prezidențiale din partea blocului „Victorie”. Un anunț în acest sens a fost făcut la începutul lunii august de oligarhul fugar Ilan Șor. Detalii AICI.

Bolea a confirmat, ulterior – pe o rețea de socializare, că va fi „candidatul blocului „Victorie” pentru alegerile prezidențiale”

***

Vasile Bolea a fost în trecut membru al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), iar actualul mandat de deputat la obținut candidând pe listele acestei formațiuni politice. În 2023, Vasile Bolea și alți deputați socialiști – Alexandr Nesterovschi, Irina Lozovan și Alexandr Suhodolschi – au părăsit partidul, însă au păstrat fotoliile de parlamentar. Ulterior, toți patru au aderat la Partidul „Renaștere” – controlat de Ilan Șor, care este condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și se ascunde de justiție în Rusia.

Pe 21 aprilie, în cadrul unei ceremonii la Moscova, Ilan Șor a anunțat crearea Blocului „Victoria-Победа” – format din partidele „Renaștere”, „Șansa”, „Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei”, „Victoria” și politicieni afiliați oligarhului fugar. La eveniment a fost prezent și Vasile Bolea.

Menționăm că Blocul „Victoria” pledează pentru „parteneriat strategic” cu Rusia, consolidarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova și este împotriva eurointegrării țării noastre.

În pofida invaziei din Ucraina, din momentul în care a aderat la Partidul „Renaștere”, iar ulterior s-a alăturat și Blocului „Victoria”, Vasile Bolea a întreprins mai multe vizite în Rusia, unde s-a întâlnit cu oficiali ruși. Iar pe 12 iunie, deputatul, împreună cu alți politicieni afiliați lui Șor, a fost la ambasada rusă din Chișinău pentru a marca Ziua națională a Rusiei. Parlamentarul a transmis și un mesaj de felicitare pentru cetățenii ruși pe rețelele de socializare.

Pe 13 iulie, Bolea a venit la Parlament cu un tricou cu sintagma „Putin Team” (în trad. din engleză: „Echipa Putin”), care face referire la președintele rus. Contactat de NM, Vasile Bolea a declarat că purtând acest articol vestimentar a vrut să transmită mesajul că Blocul „Victoria”, format din partidele și politicienii controlați de Șor și în care se regăsește și el, „va câștiga” alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova din această toamnă. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: