Victor Parlicov, după declarația lui Ciolacu despre o potențială achiziționare a RED Nord: „Nu văd o noutate”
Full Article 2 minutes read

Victor Parlicov, după declarația lui Ciolacu despre o potențială achiziționare a RED Nord: „Nu văd o noutate”

Guvernul Republicii Moldova este în căutare de investitori strategici pentru companiile de stat „Rețele Electrice de Distribuție Nord” (RED Nord) și „Furnizarea Energiei Electrice Nord” (FEE Nord), iar România are o experiență „vastă” în implementarea normelor europene în sectorul electroenergetic. Precizarea a fost făcută de ministrul Energiei Victor Parlicov după ce prim-ministrul român Marcel Ciolacu a declarat că România ar putea achiziționa RED Nord. Victor Parlicov a menționat că autoritățile își propun să facă țara noastră parte a pieței energetice din UE către 2029, înainte de aderarea la blocul comunitar, prin cuplarea piețelor energetice din Republica Moldova și România.

În principiu, nu văd o noutate aici (în declarația lui Marcel Ciolacu n. r.), căci am declarat și anterior că Guvernul pregătește cele două întreprinderi (RED Nord și FEE Nord – n. r.) pentru deetatizare. Guvernul este în căutare de investitori strategici pentru cele două întreprinderi și salutăm interesul părții române pentru acestea. România este țară membră a Uniunii Europene, are o experiență avansată în implementarea normelor europene în gestionarea sectorului electroenergetic. Noi deja avem o colaborare strânsă cu România și ne propunem să devenim parte a pieței energetice a Uniunii Europene către 2029, înainte de a deveni stat membru al UE, prin cuplarea piețelor de energie din Republica Moldova și România”, a scris Victor Parlicov pe pagina sa de Facebook.

Totodată, ministrul Parlicov a subliniat că procesul de deetatizare a întreprinderilor nu este în gestiunea Ministerului Energiei.

Precizăm că, pe 12 iulie, în cadrul unei conferințe de presă, premierul român Marcel Ciolacu a declarat că România ar putea cumpăra întreprinderea RED Nord, care distribuie energiei electrică în nordul Republicii Moldova. Șeful Guvernului de la București a menționat că, actualmente, România produce mai multă energiei electrică decât consumă și nu dispune de spații de stocare, iar autoritățile țării pregătesc o extindere.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: