VIDEO „9 mai nu este zi a parazitării”. Avertizarea lui Igor Grosu pentru cei care vor purta panglica Sf. Gheorghe
Full Article 3 minutes read

VIDEO „9 mai nu este zi a parazitării”. Avertizarea lui Igor Grosu pentru cei care vor purta panglica Sf. Gheorghe

Președintele Parlamentului a declarat că cei care vor purta panglica Sf. Gheorghe „trebuie să-și asume consecințele”. Grosu a precizat că „simbolurile agresiunii” sunt interzise și că „Poliția a explicat foarte clar”. 

Precizările au fost făcute de Grosu, pe 9 mai, la complexul memorial „Eternitate”.

„Este o zi a comemorării, nu este o zi a parazitării cu o să se întâmple din păcate, unii încearcă să paraziteze pe ziua asta”, a comunicat șefia Parlamentului.

Întrebat cum rămâne cu panglica Sf. Gheorghe și dacă cei care o vor purta vor fi amendați, Grosu a spus: „Regula a rămas aceeași: aceste simboluri sunt simboluri a agresiunii, a războiului, a invaziei Federației Ruse împotriva Ucrainei. Sunt interzise, iar cei care vor purta aceste însemne trebuie să-și asume consecințele dacă încalcă legea. Punct, nimic mai mult, nimic mai puțin. Poliția a ieșit, a explicat foarte clar, a și arătat cum arată ce se poate purta și ce nu este permis. Aceste simboluri sunt a agresiunii”.

Amintim că din 20 aprilie 2022, la inițiativa Partidului Acțiune și Solidaritate, pe teritoriul Republicii Moldova a fost interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a literelor Z și V, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina.

Persoanele fizice care sfidează legea pot fi sancționate cu amendă de la 4500 la 9000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore. În privința persoanelor cu funcție de răspundere poate fi aplicată amenda de la 9000 la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice – amendă de la 18 000 la 30 000 de lei.  

Pe 11 aprilie 2023, Curtea Constituțională a decis că panglica Sfântului Gheorghe poate fi purtată deschis, atâta timp cât nu promovează agresiunea militară sau crimele împotriva umanității. Curtea s-a convocat în ședință în urma sesizărilor depuse, în 2022, de deputații socialiști Adrian Lebedinschi și Grigore Novac și a unuia dintre cetățenii amendați.

Deputata PAS Olesea Stamate, președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, a declarat că hotărârea Curții Constituționale „a stârnit multe discuții”. Potrivit ei, teoretic, Curtea a dat o apreciere corectă. „Cum la modul practic va avea loc aplicarea acestui articol, nu este clar”, a adăugat Stamate cu referire la paragraful 88 din hotărâre.

Pe 4 mai, șeful Inspectoratului General al Poliției Viorel Cernăuțeanu a declarat că purtarea, confecționarea, distribuirea panglicii Sfântul Gheorghe este în continuare interzisă pe teritoriul Moldovei, întrucât este un simbol al agresiunii ruse din Ucraina. Totodată, oficialul a precizat că persoanele care vor purta panglica bicoloră în timpul evenimentelor din 9 mai vor fi sancționate contravențional.

***

Anterior, fostul șef de stat Igor Dodon a spus că pe 9 mai va ieși cu panglica Sfântului Gheorghe. El a menționat că este „ciudată” declarația lui Recean că „toți care vor purta panglica vor fi sancționați”. Fostul președinte a precizat că „dacă va fi nevoie” va ajunge și în instanțele internaționale unde, potrivit lui, „Moldova va fi pedepsită”.

Pe 9 mai, Dodon a publicat o fotografie în care apare alături de fiul său mai mic, îmbrăcat în uniformă sovietică. Acesta va participa la acțiunea „Regimentul Nemuritor” cu panglica Sf. Gheorghe în piept, gest pentru care riscă să fie sancționat. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: